Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Правилно лепене на плочки, изработка на къщичка за птици

Правилното нанасяне на лепилото за плочки е от съществена важност за сигурното им залепване. Разбъркването с точното количесто вода и правилната бъркалка също.
Ще ви покажем различните правила при лепене на плочки.
След това ще изработим къщичка за птици, която ще залепим със стопяемо лепило на Steinel.

Правилно лепене на плочки

маламашкиДнес ще започна с няколко думи за маламашката. Тя е инструмент, който се използва за какво ли не. В зависимост от предназначението ѝ е и нейната форма. 

collomix дозаторВсички познавате правата маламашка, предназначена за шпакловане или нанасяне на мазилка. Освен с материала, от който е изработена, обикновено стомана, всяка маламашка се характеризира и с размер, който показва дължината и широчината на стоманената пластина.

Маламашките, предназначени за лепене на плочки, или по-точно за нанасяне на лепилото за плочки, са назъбени, с различни форми на зъбите. Така се редуват ивици лепило с празни пространства между тях.

бъркалки collomixНай-често използваните маламашки за лепене на плочки са с квадратни зъби, като размерът им е различен – 4,6,8,10,12,14 мм. Когато избирате маламашка, този размер трябва да е съобразен със съответната работа, която имате да вършите.

Винаги четете указанията на производителя за количеството т.н. направна вода. Точното ѝ измерване ще ви осигури правилната консистенция на лепилото и лесната работа с него, а за саморазливните замазки точното и еднакво количество вода е абсолютно задължително.


След нанасяне, лепилото се разнася с назъбената маламашка, като тя се движи само в едната посока. Линиите трябва да са прави, а не безразборно завъртяни, както ви дойде най-лесно.
След като нанесете лепилото поставете плочкатата в леглото от лепилна смес, притиснете и приплъзнете перпендикулярно на линии на лепилото. 
При приплъзването на плочката, линиите от лепило се съединяват и се създава вакум, който спомага за доброто залепване на плочката, като я държи по време на първоначалното втвърдяване на лепилото.

Това е правилният начин за нанасяне на лепило и това трябва да се случи под плочката, ако основата е добре изравнена и маламашката е с правилния размер. Можем да кажем, че имаме осигурен над 90% трансфер на лепилото между основата и гърба на плочката. Липсата на кухини под плочката гарантира и здравината на настилката при случайни концентрирани удари.

Изработка на къщичка за прици със стопяемо лепило

циркулярЕто ни отново в топлата работилница. Но навън става все по-студено и затова реших днес да направя една къщичка за птици, та да могат някои врабчета да се скрият в нея през зимата. Ще я окачим на двора и Габи ще храни птичките, които решат да се нанесат в нея.

Взел съм дъски от масивна дървесина, за да направим от тях къщичката. 
Ще режем с  циркуляра и шината на Волфкрафт. 

водеща шина wolfcraftАз имам два циркуляра – единият ми е с кабел, а другият е мултиволт. Не че се хваля. Само казвам.

Предварително съм разчертал детайлите върху дъските, за да не губим време.

стопяемо лепило