Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Рязане на стиропор с машина и лепене с полиуретаново лепило, избор на керемиди

В предаването ще режем стиропор с ръчна и настолна машина Stork. Ще покажем как се оформят пистолетни сглобки около прозорците и как да изрежем канали в EPS-а за кабели и тръби.
Ще залепим изолацията бързо и лесно с полиуретаново лепило на Soudal. След това ще говорим за избора на керемиди за нашия покрив. От какво зависи модела и цвета на керемидата и как да изберем.

Рязане на изолационни плоскости от EPS и XPS

машина за рязане на стиропорВие знаете, че аз си падам по по-лесните неща и затова много се зарадвах като разбрах, че днес ще  режем стиропор по най-лесния начин – с машина – няма триони, няма стъргане, няма боклук. А освен това Стенли- водещият ще ви покаже как да залепите стиропора, ако правите топлоизолация, не с циментово лепило, а с пяна  - пръс, пръс, после само притискаш плочата към стената и готово. Абе казах ви аз – лесна работа.

пистолет за рязане на стиропорЗдравейте и от мен. Вече разбрахте какво ще правим днес. Освен триковете при топлоизолацията, ще говорим и за покрива – как да изберете керемидите за вашия покрив? 

рязане на стиропорЗа намалаване на топлинните загуби през външните стени на жилишето се използват различни материали. 

рязане на epsПолистиренът или полистиролът е нефтен продукт, който е една от най-използваните пласмаси в промишлеността. От него се произвеждат безброй пласмасови изделия, с които сме свикнали в ежедневието и без които светът би бил много по-малко замърсен.
При стайна температура той е твърд, но при висока – може да бъде разтопен и вдвърден отново. Той е евтин и се използва за производство на детски конструктори, пластмасови прибори за хранене и много други предмети, за които е подходяща сравнително твърда евтина пластмаса с възможност за оцветяване в различни цветове. 

 

Лепене на топлоизолация с полиуретаново лепило

лепене на изолацияНа тази мостра, която съм подготвил, ще ви покажа как можете да залепите изолационния материал от топлоизолационната система. И тъй като стиропора е най-често използвания материал, ще работим със стиропор.

Не случайно мострата е с прозорец – там се допускат най-често грешки, в следствие на които мазилката около прозорци и врати се напуква.

полиуретаново лепило за топлоизолацияНапуква се защото плоскостите се лепят така, че фугата между тях е продължение на линията на прозореца и при отваряне и затваряне на крилата, от създаденото напрежение – крехката мазилка се пука.

лепене на топлоизолация с пянаЗащитата от напукване се осъществява на няколко нива в процеса на монтаж на топлоизолационната система.
На етапа на лепене на топлоизолационните плочи, това се прави чрез т.н. пистолетни сглобки.

Рязането на стиропора е важно, защото парчето трябва да бъде изрязано точно и перпендикулярно на основната равнина на плоскостта. Иначе, когато дойде време за шпакловане и измазване ще падне от съргане или пълнене с материал, за да се направи добре рамката около прозореца.


пистолетна сглобка прозорецНякои режат плоскостите с макетен нож, но когато те са по-дебели, острието е късо и не може да премине през цялата плоскост. Тя трябва да се обърне и трудно може да се уцели точното място на сряза от другата страна. Така повърхността става неравна и трябва да се обработва допълнително.

Да, с машината ще изрежем ако улеят е прав, но как да изрежем ако имаме кабеловод под прав ъгъл, или пък трябва да се оформи някакъв улей във вътрешността на плочата.

Аз съм се подготвил, защото нашият кабеловод е точно такъв – по закона на Мърфи, все ще ти се падне най-сложната и завъртяна ситуация, и без подходящ инструмент – трудно ще излезеш от нея.

Избор на модел керемиди за нашия покрив

избор на керемиди за покривАко сте имали шанса да строите нов дом или да ремонтирате покрива на стар, неминуемо идва големият въпрос – как да изглежда петата му фасада. Да, често наричат покрива пета фасада. Изборът на мазилка за стените трябва  да е рационално и естетически обоснован, но знаете ли  как да изберете керемидите за вашия покрив? Днес ще споделя с вас краткия наръчник на Винербергер за стъпките, чрез които да определите най-подходящия модел керамична керемида за Вашия покрив.

Не казвам, че естетическите предпочитания са за подценяване. Иначе защо компанията ще си прави труда да произвежда различни по форма, цвят и покритие керамични керемиди?
Но все пак някои технически изисквания са определящите при избор на модел керемида, за да изпълнява основната й функция на защита на подпокривното пространство.

как да изберем керемидиВсеки модел керемида има изисквания към минималния наклон на покрива.

Скатните покриви са за предпочитане по нашите ширини тъй като съществуват периоди от годината с обилни дъждове и снеговалежи. Независимо дали покривът е двускатен или няколкоскатен – за да можем да се насладим на възможността да използваме правилните керамични керемиди, трябва да се съобразим с наклонът на покрива. 

керемиди тондахПокривът или петата фасада на нашия дом има изключително значение за цялостното възприемане на сградата. Това, което обаче ще определи здравината и надеждността на Вашия покрив за десетилетия наред, са и задължителните керамични и некерамични аксесоари, които трябва да се вложат, за да устои той на капризите на атмосферните влияния. Затова и при изграждането на покрива говорим за системни решения, които правилно изпълнени  ви носят сигурност за вашата инвестиция и получавате гаранцията на производителя.