Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Ръчна и пистолетна полуретанова пяна, избор на правилната мазилка за нашата къща

В днешното предаване ще разгледаме как се работи с чук и различни трикове с този инструмент. Ще ви покажем 2 вида полиуретанова пяна на Soudal - за лепене и за уплътняване, в 2 вида опаковки - ръчна и пистолетна.
След това ще говорим за правилния избор на мазилка на Weber за къщата. От какво зависи и защо има различни видове мазилки.

Как да работим с чук правилно

работа с чукРешил съм днес да започна предаването ударно. Първоначално си мислех, че тази тема за развитието на чука може да не е много много интересна, но открих, че той е много по-повече от един прост ръчен инструмент. Всъщност чукът буквално е великият прародител на всеки инструмент, правен някога!
Археолозите са открили първата поява на инструмент, използван като чук, преди 3 милиона и 300 000 години – т.е. днешният чук е претърпял еволюционно развитие милиони години -  от прост камък, през оформени брадви с дръжка и привързан към нея камък, за да достигне до днешния си вид. 

А сега от темата за чукането, ще се прехвърлим към тема, свързана с полиуретанa, който днес се среща почти навсякъде в съвременния живот. 
Полиуретанът е водещ член на обширното и многообразно семейство от полимери или пластмаси. 

Ние използваме полиуретани под една или друга форма всеки ден - столът, на който седим, матракът, на който спим, седалката на колата, която шофираме - всичко това, плюс безброй други предмети, които използваме, съдържат полиуретани.
Полиуретаните са изобретени през 1937 г. от професор д-р Ото Байер. Има различни видове полиуретани, които са сходни по своя химичен състав.


Полиуретанова монтажна пяна Soudal - пистолетна и ръчна

монтажна пянаМонтажната пяна е полиуретан със затворена клетъчна структура. За по-голямо удобство тя се продава във флакони, в които се намират освен двата полимера и екологичен изтласкващ газ. Когато той е без фреони, като този тук, той е напълно безвреден за озоновия слой.

пистолетна пянаПоради почти еднаквият си състав, монтажната полиуретанова пяна може да бъде разделена на различни видове по отношение на температурни диапазони на използване. Лятна, с която се работи когато температурата е над 10 градуса. Зимна за работа през студените дни, и всесезонна или универсална. 

пистолет за пянаВ зависимост от това, дали двата компонента са вече смесени или са отделно в аерозолната опаковка – пените са едно и двукомпонентни.
Основната разлика между тях е, че еднокомпонентните пени се втвърдяват под въздействието на влагата във въздуха, а двукомпонентните пени се втвърдяват в резултат на химическата реакция между двата компонента, без достъп на влага и затова могат да се използват в труднодостъпни зони, които са сухи и изискват пяна с отлично качество.

работа с питолетна пянаВ зависимост от начина на полагане полиуретановите пени са ръчни или пистолетни. Съставът им е абсолютно еднакъв, само че ръчните пени са по-евтини за употреба, тъй като не изискват допълнително оборудване за използването им.


Разнообразието и лесната употреба на полиуретановите пени ги прави все по-предпочитани за работа и от непрофесионалистите.

ръчна полиуретанова пянаПрофесионалистите предпочитат флакони, предназначени за шприцоване със специален пистолет за пяна. Хоум геймърите могат да избират – пистолетна, за което се изисква допълнително инвестиране в пистолет, или ръчна, готова и за многократна употреба.

Спазването на инструкциите на производителите, обикновено ясно описани върху опаковките – ще ви донесе бързи и качествени  резултати.

Избор на мазилка Weber

избор на мазилка WeberЕдин приятел скоро си купи къща в едно малко селце в Родопите. Прекрасна природа – гората наблизо, на половин час път поточе ромоли. Абе какво да ви кажа – приказка. Да, но миналата седмица сподели, че планира да санира къщичката.
Всичко му беше ясно –  как да подготви стените, как да лепи ватата. Само вика, не съм наясно с мазилката – силиконова, силикатна, минерална, полимерна, акрилна... Каква да избера?

избиране на мазилкаТа затова днес реших да поговорим малко за мазилките – ще последваме съветите на специалистите от Вебер за това как се избира тънкослойна мазилка?

тънкослойна мазилкаТънкослойните декоративни мазилки станаха актуални с започналото повсеместно полагане на топлоизолационни системи, но те могат да се полагат и  като самостоятелен слой, ако основата е изравнена добре.
Но коя мазилка е най-подходяща за вашия дом?