Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Иновации при нивелирите, изработка на драскало за коте

Нивелирите - малки, големи,  няколко либели, с ъгломер. Какви иновации има при нивелирите на Kapro и как да изберем правилния за нашата работа?
След това ще направим драскало за коте, не коте, ами цял тигър! Ще го изработим без нито един винт. Ще използваме стопяемото лепило на Steinel.

Видове нивелири

нивелириДнес в предаването ще бъдем много точни – ще говорим за нивелира или либелата.
Либелата е измервателен инструмент, който се използва за оценка на положението на един обект спрямо хоризонталната повърхнина.
либела на нивелирИзползването на либелата е известно още от древността, тъй като това е най-често използвания инструмент в строителството. Тя е представлявала равнобедрен или равностранен триъгълник с закачен на върха отвес.

специален нивелирПри хоризонтално положение на уреда, отвесът трябва да показва маркираната среда на основата на триъгълника. 
Имало е и други форми на либелата, Т-образни или с формата на буквата А, но всички те са работели на същия принцип – за хоризонтална повърхност отвесът е трябвало да сочи предварително отбелязана маркировка.

След това идва ред на водния нивелир, който се използва и до днес.


ниверлир за плочкиТой представлява маркуч, пълен с вода, който в двата края завършва с прозрачна разграфена тръба. Най-често се използва за пренасяне на нива от едно помещение в друго. 
Най-ценното на този вид елементарен нивелир е, че може да пренася ниво между две точки, между които няма пряка видимост и на практика няма какво да му се развали. 

Изработка на драскало за коте

лепене със стопяемо лепилоИскам да ви се похваля. От вчера си имаме котка. То не е котка, а е котарак, ама не точно котарак, а малко коте. 
стопяемо лепилоМалко, малко ама вече започна да се прави на див звяр и да си точи ноктите в дивана и на гърба на фотьойлите. 
И жена ми веднага ме засили да направя драскало за новия домашен любимец. 

драскало за котеЕ, на пазара драскала колкото щеш, но за нашия любимец трябвало индивидуално проектирано и изпълнено. Не можело като на другите котки.
И аз какво да правя, залавям се за работа.
Първо проектиране.