Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Видове триони, сервиз на режещи инструменти, изработка на люлка

Стигне ли се до рязане на дървесина в съзнанието ни веднага изниква на преден план понятието – трион. Ще ви покажем различните видове триони и правилния начин на използването им.
Ще влезем в сервиза на Ташев-Галвинг, за да разберем как да поддържаме и да работим с инструментите си. Кое най-често поврежда електрическите инструменти?
След това Стенли и Габи ще изработят градинска люлка и ще я закачат в двора.

Видове триони

видове триониРъчни триони има от хиляди години. Изображения на дърводелци, които режат дъски на парчета, са открити в много от египетските йероглифи. Но ние няма да правим преглед на трионите от древността до наши дни. 

японски трионСамо ще кажа, че трионът е инструмент, който използва твърдо острие за рязане на по-меки материали.

различни триониДървесината е най-стрият строителен материал, използван от човека още от древността и за нейната обработка се използват най-вече режещи инструменти.
Дървесината може да бъде обработвана в две посоки – по дължината на влакната и напречно на влакната. 

голям трионТрионите, които са предназначени за напречно рязане, са с прави зъби, които приличат на равнобедрен триъгълник и са заточени и от двете страни. Затова той реже влакната еднакво добре както при движение напред, така и при движение назад. А при самото движение, заострените ръбове на зъбите на триона разрязват дървесните влакна. Те са заточени под ъгъл и при рязане  очертават линии от двете страни на  сряза преди материалът между тях да бъде отнет. Това именно позволява напречно рязане, което не разкъсва дървесните влакна. 

Зъбите на трионите за надлъжно рязане са оформени като малки длета с т.н. чапраз. 

Това означава, че са огънати в противоположна един на друг посока. Така, широчината на сряза е малко по широка от широчината на острието на триона. Това позволява острието да се движи относително свободно в дълбокия канал. Ако зъбите на триона не са чапразени, то острието се затяга в сряза и заклинва. С други думи, ако трионът ви засяда постоянно в разреза, значи има недостатъчен чапраз.
Чапразенето и заточването на острието на ръчния трион си е тънка работа. Неправилно чапразеният трион се отклонява и прави неравен разрез. 

Сервиз за електроинструменти на Ташев-Галвинг

сервиз Ташев-ГалвингА сега ще говорим за поддръжката на инструментите и правилната работа с тях. Как неправилната експлоатация на машините води до повреди и нежелани ремонти. И тук важи познатата и широко използвана максима - „Покажи ми инструментите си, за да ти кажа какъв майстор си“. 


Сервиз ТашевСега ще отидем в сервиза на Ташев Галвинг, за да поговорим за инструментите, отношението към тях и да получим ценни съвети от Николай, който е ръководител на сервиза.


Изработка на люлка за двора

Изработка на люлкалюлкаНие с Габриел сме решили да направим една градинска люлка. Нали ги знаете – онези, които се връзват с въжета за някой по-дебел клон на дърво в двора.

рязане с циркулярНаправили сме си шаблон и сега ще очертаем люлката върху дъската.

мултифункционална масаНие сме готови и отиваме да вържем люлката на дървото в двора.
Така че да кажем довиждане на нашите приятели.