Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Защо да изберем безчеткови инструменти, сервиз на пробивни машини, видове уплътнители

Какво е интересното при безчетковите инструменти HiKOKI? Какво прави безчетковите инструменти по-мощни и по-издържливи от четковите им аналози?
Ще отидем в сервиза на Ташев-Галвинг, за да разберем как да поддържаме пробивните си инструменти и кое ги разваля най-често.
Каква е разликата между уплътнител и монтажно лепило на Bison? Кое кога се използва и защо често бъркаме?

безчеткови машиниЗнаете ли, че около 40% от електроенергията, произведена в световен мащаб, се консумира чрез електрически двигатели със средна ефективност от 88%. И това предизвиква близо 0,5 милиарда тона емисии на CO2 годишно.

безчеткови инструментиПредизвикателството днес е да се проектират електрически мотори, които да са не само в състояние да се справят с пиковата мощност, която се изисква, топлинния стрес, на който са подложени, но и да са компактни, евтини и ефективни. 

Днес ще говорим за безчетковите или brushless инструментите. Това е един много нашумял напоследък термин. Някои дори казват, че преминаваме от аналоговите към дигиталните инструменти.

безчеткови винтовертиВъпреки, че все повече производители добавят към своята гама безчеткови машини, този тип електродвигатели са все още обвити неяснота и мистицизъм.  Затова днес ще ви обясня какви са предимствата на това, да нямаш четки.

Да започнем от по-далече. Основният принцип на който се основават повечето електродвигатели, за които ще говорим, е механичното въздействието върху проводник поставен е магнитно поле. Когато през този проводник протича ток върху него действа т.нар. сила на Лоренц, която е перпендикулярна на магнитното поле. 

безчетков ъглошлайфПри стандартните четкови електродвигатели имаме статор, който създава магнитното поле, чрез постоянен или електромагнит и ротор, който е съвкупност от намотки, през които протича ток. 

За да може роторът да се върти, но и същевременно през него да протича ток, в задния му край се намира т.нар. комутатор. И ето тук идва ред на четките. 

Четките са направени от по-мек материал, като графит например и служат за предаване на електрическия ток към въртящия се ротор като правят физически контакт с комутатора.


сервиз Ташев-ГалвингТози контакт осигурява захранването на правилната намотка в правилния момент, за да може силата, която се генерира, да бъде приложена максимално ефективно за завъртането на ротора. Протичането на ток през дадена намотка в грешния момент ще намали или дори нулира резултатната сила.

Четките са най-честата причина за повреда при електрическите инструменти, независимо дали са с кабел или батерия. Те са слабо място на този тип инструменти. Поради износване или зацапване се получава искрене, загряване или недобър контакт.

сервиз ташевТова води до загуба на мощност, по голямо триене или дори спиране на работата на машината. Всяка искра или загряване е загубена енергия, която не е използвана за завъртане на ротора. При инструментите с батерия, това води до по-бързо изтощаване на батерията и по-често зареждане. А всяка батерия, както знаем, има определен живот, който се изразява в брой зареждания.


Безчетковите инструменти нямат тези недостатъци, освен това при тях имаме и редица други преимущества, които допринасят за по-безопасна и по-комфортна работа. 


Електромоторите на brushless инструментите с кабел и тези с батерия имат различен принцип на работа. Няма да навлизаме в подробности. Това което трябва да запомните е, че роторът и при двата вида машини няма намотки и няма комутатор с четки.

ъплтнители лепилаА сега нека се върнем на темата за монтажните лепила и уплътнителите. Еднаквите опаковки, в които се предлагат тези два различни продукта, съвсем не означава, че те са предназначени за една и съща работа.

лепилаЛепилата и уплътнителите се използват от векове, като най-ранните лепила и уплътнителите са направени от естествени материали, като дървесен сок, пчелен восък и катран.

уплътнителПо-късно са използвани преработени естествени продукти като животински протеин, смола, естествен латекс.
Истинския бум тези продукти изживяват с появата на химическата промишленост.