Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Работа с гипскартон - допълнителни пособия и аксесоари, алуминиеви ревизии за баня

Как се работи с гипскартон? Какви приспособления и пособия има, които улесняват работата ни - линеали за гипскартон на Wolfcraft, рендета, ножици и други. Алуминиеви ревизии за баня - видове и монтаж.

Продукти в това видео:

Гипс и гипскартон

гипсЗнаете ли, че според учените към 2050 г. в света близо половината енергия ще се добива от възобновяеми природни ресурси - слънце, вятър и др.  Също така, специалисти предвиждат, че нефтът на нашата планета ще бъде изчерпан след около 50 години ако добивът му продължава със същото темпо както днес. За изчерпването на природния газ прогнозите са за 100 години.
Въобще невъзобновяемите природни ресурси са на изчерпване. 

гипскартонСъщото важи и за този минерал. Това е гипс. 
Най-познатите приложения на този продукт са свързани с производството на строителни материали и смеси. 
Изчислено е, че човек изяжда средно около 8 кг. гипс през целия си живот. Е, кой повече, кой по-малко.


Гипскартонът е строителен материал, който представлява панел от гипс, с различна дебелина, между два слоя хартия.  Има 3 основни вида гипскартон – обикновен, който е с бял цвят, влагоустойчив – със зелен цвят и пожароустойчив – с червен цвят. Естествено цветът на хартията го прави по-лесно разпознаваем визуално, но това, което различава плоскостите, е сърцевината, допълнително обогатена с различни фибри и други вещества, което прави гипскартона устойчив на влага и огън в определени граници.

рязане на гипскартонГипскартонът навлиза все по-агресивно в строителството и домашните ремонти. Работата с него елиминира т.н. мокри процеси и съкращава времето за работа.

Леките преградни стени между отделни помещения успешно заместват зидането, предстенните обшивки решават проблемите с криви стени и полагането на мазилка, които съхнат много време. Зад една предстенна обшивка минават всички жици и тръби – без да се копае, без да се замазва. 
А окачените тавани, освен че изправят увисналата плоча, дават възможност за различни дизайнерски решения. 
Сухото строителство е бърз начин за ремонт на всякакви помещения. Все по-често се прилага и в баните. 


Затова и по-късно в предаването ще ви покажа и различни решения за ревизионни вратички на Бобилд за достъп до водомери, кранове и други устройства, които остават скрити, но  с лесен достъп до тях.
Независимо какъв е гипскартонът с него се работи по един и същи начин. Фирмите имат подробно описание на всички системи за преградни стени, предстенни обшивки или окачени тавани. 
Един от задължителните инструменти за работа с гипскартон е макетния нож със сменяемо трапецовидно острие. Моят нож на Wolfcraft е в комплект с кобур. Не че няма срежете картона и с обикновен макетен нож. Ще го срежете. Но за прецизна и стабилна работа ви трябва твърдо острие, което не се гъне. Вадиш от кобура, режеш и пак прибираш. Като каубойците.


Рязане на гипскартон


линеал за гипскартонС гипскартона се работи лесно, стига да спазваш елементарни правила.
Когато искате да срежете гипскартонена плоскост, няма нужда да я режете през цялата ѝ дебелина. 

Достатъчно е да срежете двата слоя хартия от двете страни на гипсовото ядро.

По-лесно и точно се реже, когато имате някаква опора, по която да водите ножа.

линеали за гипскартонРежете първо с натиск от едната страна. Това гарантира срязването на единия слой хартия. 

Достатъчен е лек натиск, за да се счупи крехката гипсова сърцевина на плочата.

И остава само да се среже и втория слой хартия.
Това е, както се казва по същество, рязането на гипскартонените плоскости.

ренде за гипскартон

Алуминиеви ревизии за баня

алуминиеви ревизии за баняА сега продължаваме с една тема, която може и да звучи банално, но стои на дневен ред при ремонтни работи във всеки един дом – ревизии и ревизионни вратички. Ревизионната вратичка е задължителен елемент за достъп до щрангове, спирателни кранове, водомери и други устройства, които искаме да са скрити, но до които се налага да има лесен достъп по всяко време. 

алуминиева ревизия за баняОсвен това добре оформените ревизионни врати придават завършен вид на помещението, където са монтирани – на стената или  на тавана. 
Първото правило при ревизионните отвори е те да се планират така, че да осигурят не само визуален достъп, но да могат да се извършват и ремонтни работи – например при смяна на водомер или на спирателен кран е много важно в отвора да може да работи с необходимия инструмент.

Важно е и достъпът и отварянето и затварянето на вратичката да е лесно, бързо и удобно. Представете си, че трябва бързо да спрете водата от спирателния кран, защото се е повредил смесителят в кухнята или е протекла пеаралнята и сте пред наводнение.стъпът и отварянето и затварянето на вратичката да е лесно, бързо и удобно. Предствете си, че трябва бързо да спрете водата от спирателния кран, защото се е повредил смесителят в кухнята или е протекла пеаралнята и сте пред наводнение.