Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Работа с оберфреза и етажерка за ключове

Ще разгледаме отблизо оберфрезата, един инструмент, за работата с който, ви трябват търпение, прецизност, креативност и разбира се желание за постигане на съвършенство. Нищо, че никога няма да го постигнете.
След това в рубриката ни Бърз Проект ще направим етажерка за ключове с магнити.

оберфрезаТози ръчен електрически инструмент е задължителен във всяка домашна работилница, защото с него можете да свършите работа, която с никой друг инструмент не можете.

фрезованеОберфрезата е предназначена главно за обработка на дървени детайли. 
Самият процес на фрезоване представлява отнемане на определено количество материал от повърхността на детайла чрез режещ инструмент. 

как се работи с оберфрезаВ процеса на работа, всеки един отделен режещ ръб на фрезера отнема от материала. Фрезерът се върти с голяма скорост около оста си и това позволява обработката на детайла да става сравнително бързо. 

маса за оберфрезаИма много видове фрезери и трябва да се снабдите с подходящия за вашата задача консуматив.

работа с оберфрезаПотапящите се оберфрези имат широка, плоска основа, която стои стабилно върху детайла. Това поддържа тежкия инструмент стабилен по време на работа. 

етажерка за ключовеСега следва рубриката ни Бърз проект. И въпреки, че ще работим с дърво, първо искам да кажа няколко думи за магнита. По-късно ще разберете защо.

Магнит на гръцки означава камък от областта Магнезия в древна Гърция и представлява тяло, което има собствено магнитно поле.

Магнитите са два вида – постоянни и електромагнити.

Постоянният магнит е способен да съхранява остатъчната магнитна индукция,  след като бъде изваден от магнитното поле. Всички магнитчета, които си лепите на хладилника са постоянни магнити.

Електромагнитите създават магнитното си поле в резултат от протичането на електрически ток. Колкото по-голям е тока, толкова по-силно е електомагнитното поле.
Неодимовите магнити, които ще използваме за нашия бърз проект са постоянни магнити,  направени от сплав на неодим, желязо и бор.

Неодимовите магните са изключително мощни, но са крехки и губят магнетизма си при високи температури – над 80 градуса Целзии.

Те са заместили феритните магнити в много от безбройните приложения в съвременната технология, където се изискват силни постоянни магнити. 

Използването на неодимови магнити в електрически двигатели може да намали консумираната им мощност наполовина. Затова те се използват при производството на акумулаторните машини.


Точно такива неодимови магнити ще залепим на нашата етажерка за ключове, която можете да си направите бързо и да монтирате в тясното антре. Защо неодимови – ми просто за да не пада тежката връзка с ключове.

Една такава етажерка ще реши проблема с липсата на място,  където да си оставим ключовете, пощата, телефона или други дребни ежедневни предмети.
Но май е време да започваме. Ще поставим циркуляра на работната маса.