Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Машини за шлайфане, лепене на меки настилки, разлепване на настилки с пистолет за горещ въздух

Днес в предаването ще разгледаме различните машини за шлайфане и видовете шкурки към тях. Ще ви покажем как се лепят и разкрояват меки настилки с готово лепило и после как се разлепят с пистолет за горещ въздух.

шкуркиАз съм Стенли, а вие сте с предаването Да Знаеш Как. Когато подготвяхме днешната тема, свързана със т.н. шлайфане, решихме  да започнем с шлайфането на дървесен материал. Не защото е най-лесно, а защото е най-често срещаното.

шлайфанеШлайфането е процес, при който се отнема част от горния слой на обработвания детайл, посредством абразивен инструмент. 
виброшлайфШлайфането на дървото е деликатна операция и може както да повреди детайла, така и да му придаде неповторим вид.

За целта можете да използвате ръчни или електрически инструменти. 
Инструментът е първото нещо, второто и не по-маложавно е и шкурката, с която ще работите.

орбитален шлайфАбразивите с покритие или шкурката, най-просто казано, представлява гъвкава основа, най-често от плат или хартия, с нанесен и залепен върху нея образивен слой, който се състои от различни по размер песъчинки.

шлайфанеНай-често използваните продукти за производството на шлайфащото зърно са изкуствено създадените минерали - корунд и силициев карбид в различни форми. Делът на естесвените материали все повече намалява.


За разлика от гъвкавите шкурки, дисковете за шлайфане са т.н. свързани абразиви. Те представляват СМЕС от абразивни зърна, пълнители и различни свързващи материали. Тези дискове са предназначени за работа с ъглошлайф.

лепене на меки настилкиА сега преминаваме към една тема, свързана с меките настилки. Те са като тапетите. Всеки е лепил мокет или балатум в някоя от стаите. До скоро, скоро, скоро, колко скоро – по-точно е да кажем през миналия век, меките настилки бяха най-разпространения вариант за подово покритие. Особено в панелните блокове, които се издаваха по т.н. БДС с мокет в дневната и спалните и с балатум в кухнята и коридорите. Не след дълго мокетите бяха заслужено отречени като настилка за спални и дневни, тъй като залепени директно върху ронещата се циментова замазка, след време започват да събират много прах.

скрояване на мокетДнес със сигурност меките настилки живеят своя нов живот. Предлага се изключително разнообразие от мокети, изработени от естествени или изкуствени материали, пухкави и меки или такива с по-къси влакна.
Но няма да говорим за настилките а за начина им на полагане.

отлепяне на меки настилкиСигурен съм, че така както гледат как се лепят меките подови настилки, някои се питат: Добре де, но как се отлепват?
Днес отговарям и на тях. Отлепват се най-лесно с пистолет за горещ въздух.