Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Работа с осцилатор, фугиране на плочки, използване на стеги

В днешното предаване ще ви покажем що за инструмент е осцилаторът и колко мултифункционален може да бъде той. Ще обърнем внимание на фугирането на плочки, кои са инструментите и принадлежностите, които ни трябват.
А на края ще разберете как две стеги напълно заместват два индивида, които уж ви помагат, пък и не дават тъпи съвети.

В духа на тези разсъждения днес ще ви представя един инструмент, за който много хора биха казали, че може да замести един куп други инструменти. 

осцилатор 1
Аз лично не съм съгласен с това твърдение, но той си има своето място във всяка работилница, защото може да свърши работа там, където друг инструмент не може да достигне.

осцилатор первазТози  мултифункционален инструмент, с който можете да вършите един куп неща е осцилаторът. Самото му наименование показва, че той върши работа като извършва повтарящи се трептения – от латински  - oscio, което означава трептя.


осцилатор паркетКласически пример за осцилатор е махалото. Това е движението, което е в основата на движението на аксесоара при работа с осцилатора.
Тесният ъгъл на трептене на острието позволява прецизен контрол върху инструмента. Той не рита, както това може да се случи при въртящ се, например циркуляра, или възвратно-постъпателен  - какъвто е прободния трион например.

осцилатор вратаАксесоарът или острието е монтиран към инструмента чрез механизъм, който му позволява много силно да вибрира. Това се използва за шлифоване или рязане в завизимост от поставената приставка.   

Тази универсалност на осцилатора ви позволява да изпълнявате множество задачи, които биха били невъзможни с други машини. Затова този инструмент се използва както от домашни майстори, така и от професионалисти.

Ако не притежавате такъв осцилаторен мултифункционален инструмент, купете го и ще се чудите как сте се справяли досега без него. Той може да бъде трион,  шабър, шлифовъчна машина в един компактен и удобен електроинструмент. 

фугиранеВсъщност технологиите за производство на керамични плочи и гранитогрес предполагат използването на фугиращи смеси за запълване на фугите след тяхното полагане.

гъба за фугиранеФугиращите смеси са неразделна част от предлаганите системи за лепене на плочки. Сигурно понякога си мислите,че това е само заговор между производителите на керамични покрития и тези на системите за полагане на плочки? 

кофа за фугиранеОнлайн пазаруването си има и своите предимства. Поръчваш и ти ги доставят, няма задръствания, няма нерви. Е, липсва реалния контакт с консултанта в магазина, но има и такъв онлайн. С него винаги може да се обсъдят предварително всички важни въпроси.

Но преди да се заемем с работата искам да ви попитам: Вие как избирате цвета на фугиращата смес? 

Нека да ви дам един съвет.

След като са ви докарали плочките, слагате две от тях в чантата и отивате в магазина. 
Там повечето производители са изложили мостри на фугиращите си смеси и силикони. 
Избираш си цвят и слагаш реалната мостричка между плочките. Пробвай с повече цветове и нюанси, докато не си харесаш. Не го ли направиш по този начин фугата може и да не пасне много добре на плочките. Едно време се фугираше с бял цимент. Няма грешка. Сега толкова много цветове и нюанси има на фугите, че ако нямаш мостри на плочките и фугите, трудно ще уцелиш.


стегиВ днешното забързано ежедневие нямаме много възможности да изпуснем парата и да си почиваме. Затова аз използвам всяка възможност да съм в работилницата и да правя нещо с ръцете си. Така разпускам активно.

Сега, не че нямам поне 4 вида машини, с които да отрежа тази гредичка.

Но да не забравяме как се работи и с ръчния трион. Напред, назад, напред, назад ...

Добре е гредичката да не ви шава много.  Стенли!

Хвани там, за да не мърда гредата!

Ама нищо не държиш! 

Какво?

Хвани и ти там в края!

Пробвай на другата страна.

Хвани на обратно триона.

Ама вие и да тежите не можете! Нищо не държите! Айде марш във фитнеса да тренирате!

стягаЗнаете ли, че две стеги могат напълно да заменят два индивида, които уж ви помагат… И въобще не дават тъпи съвети.

Аз защо не си взема две стеги и да си свърша работа вместо да разчитам на тези двамата. Остави, че не вършат работа, но и се правят на умни.
А за да ти е лесно, особено при дупчене, рязане, шлайфане, детайлите, които обработваш трябва да са добре фиксирани.
Ако детайлът се движи, хем не можеш да работиш, хем ще повредиш и инструмента. Затова използвайте стеги. Има какви ли не – с  метални, с пластмасови челюсти, винтови, телескопични, лентови, ъглови, стеги тип чирак, пружинни.