Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Рязане с циркуляр, лепене плочки с нивелираща система

В това предаване ще режем с циркуляр. Ще ви покажем как да използвате и различни принадлежности към циркуляра, които много улесняват рязането - водеща шина и работна маса.
След това ще лепим плочки с готово пастообразно лепило и нивелираща система на Rubi.

Бих искал днес да говорим за циркуляра. И знаете ли защо? Ще ви кажа.

ташев галвинг

потапящ циркулярОнзи ден пак бях в магазина на Ташев Галвинг. В секцията за електроинструменти  наблюдавах как идват и си отиват много майстори, купуваха електроинструментите, които им трябваха и си тръгваха горди с новата придобивка.  Който не знае нещо пита, получава отговори. Спорят и дават акъл. Нали знаете как сме ние българите - от всичко разбираме.

 

циркуляр дискЕдин симпатичен младеж разглеждаше с интерес един циркуляр и като ме видя ме заговори. Виж, казва, колко много мъже пазаруват. Рядко влизат жени, но човечеството дължи много на жените. 

работна масаДори циркулярът е изобретен от жена.
Така е, жените изобретатели измислят не само момичешки неща, като например пелените за еднократна употреба, дъската за гладене, точилката или съдомиалната машина.
Но циркулярът далеч не е момичешко изобретение.

маса за циркулярСкромната тъкачка от  Масачузетс Табита Бабит е първата, която предлага дърводелците да използват циркуляр вместо традиционния трион за двама човека, който майсторите използвали тогава. 
Един ден, през далечната 1810 година, тя наблюдавала двама мъже как режат големи трупи дърва с ръчен трион. 

водеща шина за циркулярЗнаете как се реже с ръчен трион и сте виждали дървосекачите в америка с онези огромни ръчни триони, с които режат големите трупи.

Гледайки двамата яки мъжаги да режат, дърпайки триона ту в едната, ту в другата посока, тя сметнала, че ходът на триона е безполезен, в момента, в който единият мъж не дърпа острието. Табита решила, че би било по-ефективно да не се губи енергия и се замислила над въпроса как острието да реже постоянно. Така се ражда идеята за кръгло назъбено острие, което да се движи постоянно чрез задвижващ механизъм. 
Бабит създава прототип през 1813г., като използва чекрък за задвижването на триона.

маса за циркуляри и зегеПрез този период в Америка се появява религиозната секта, известна като шейкърите и Бабит е нейн член. Въпреки, че тази секта е известна с идеите си за толерантност и равноправие между половете, Бабит не могла да подаде молба за получаване на патент за циркуляра. 

Подобно на много изобретения от онова време, циркулярният трион е концепция, разработена по подобен начин и независимо един от друг  в различни части от развиващия се свят. Но където и да е изобретен циркулярния трион, днес той е един от най-използваните инструменти.

Затова ви предлагам да разгледаме отблизо усъвършенствания вече циркуляр, с който работят хиляди хора по света.


лепене на плочки с готово лепилоКолкото и да говорим за лепенето на плочки, темата е неизчерпаема. Или нови технологии за производство на плочки ще наложат появата на нови лепила, или майстори ще се оплачат, че не могат да си изравнят плочките, щото били криви или пък че лепилото вдигало много прах докато го бъркали. И са прави хората. 
Затова днес ще работим с готово пастообразно лепило за плочки.
Няма да бъркаме, няма да цапаме кофи и миксери. 

нивелираща система за плочкиОнзи ден един приятел ми се обажда и вика: дай ми моля те малко  лепило за плочки, че не ми се купува цял чувал. Пукнала му се една плочка в банята, той я махнал, нали сме показвали как, и сега иска да залепи нова. Ама за една плочка – да купува цял чувал, не си струва.

нивелираща системаТо му дадох един флакон лепило от готовото.
Свърши си работа.