Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Работа с пистолет за горещ въздух, обшивка на комин

Пистолетът за горещ въздух има безброй приложения. Първообразът му е сешоара. Пистолетът за горещ въздух се използва сваляне на боя, за огъване на тръби, за нагряване на метали и безброй други.
След това ще ви покажем как правилно се прави двойна скара на покрив и обшивка на комин. 

Подготвяйки се за днешното предаване се сетих за спорната фраза на великия Достоевски Красотата ще спаси света. Няма да се впускам в размишления на тема „От какво точно красотата ще спаси света“, но ще ви кажа защо се сетих за тази фраза. 
Защото искам да разнищим интригата около пистолета за горещ въздух.

А негов първообраз е сешоарът. Самият сешоар е измислен през 1890 година от френския стилист Александър Готфрой, който го приложил като нововъведение в своите фризьорски салонни.
По своето приложение, сешоарът е електромеханично устройство, предназначено за издухване на въздух – обикновен или нагорещен, с цел ускоряване на изпарението на водата от мокро тяло, обикновено вашата коса.
И сигурно си спомняте онези големи каски, под които се кипреха нашите баби във фризьорските салони. Днес това устройство е далеч по-компактно. Ръчният сешоар е патентован от американския изобретател с американски произход Габриел Казанян през 1911 година.

Но за какво ви разказвам тези неща? Свързвайки ги с днешната тема за пистолета за горещ въздух, искам да изчистя съмненията около това кое е първо – сешоара или  пистолета за горещ въздух.
Пистолетите за горещ въздух са възникнали около 70 – те години на 19 век и определено са вдъхновени от сешоарите. Така че спокойно можем да кажем, че пистолетите за горещ въздух изглеждат като сешоари.


Както във всяка друга област и при пистолетите за горещ въздух производителите разнообразяват  своята гама с все по-иновативни модели, които да задоволят нарастващите изисквания на потребителите за все по-удобни и ергономични и многофункционални инструменти.
Може би най-често се сещаме за пистолет с горещ въздух, когато дойде момента за сваляне на стара боя от дървена врата или прозорец.

Онзи ден отидох на гости на един приятел. Звъня, звъня, никой не отваря. И тъкмо реших да си ходя, когато той най-сетне отвори вратата. Държеше една тръба, огъната под неопределен ъгъл, почерняла, аха да се запали. Какво правиш, питам аз. А той ме заведе в кухнята и ми показа няколко тръби, огънати под различни ъгли, газовия котлон на печката гореше и той ми показа как е сътворил този наръч от съсипани тръби.
Та това ме подсети да ви покажа как е най-добре да се огъват разни пластмасови тръби.
Най-лесно става с пистолета за горещ въздух.

Този същия приятел, като го открехнах за пистолета за горещ въздух, вече никъде не ходел без него. Зимата си размразявал тръбите на вилата, а лятото си палил барбекюто. А пък миналата есен си сушил стените след като шпакловал, че нямал време да чака, пък то валяло дъжд и било влажно и студено. А аз му викам: Само не разбрах какво правиш с пистолета през пролетта? 

На мен ми се иска сега да издигнем пистолетите за горещ въздух на едно по-високо  ниво и да го използваме за „по-тънката“ работа. 

При спояване на медни тръби  с мек припой се нуждаете от рефлекторна дюза за пистолета.


Казват, че не е добре да разказваш преди обяд, какво си сънувал през нощта. Вече е почти 6 часа и мога спокойно да ви кажа.
Та тази нощ сънувах, че се катеря по един комин. Казват, че ако сънуваш комин, ще имаш семейно щастие. 

тра и ще ви покажа как се прави обшивка на комин. Всички сте виждали традиционните ламаринени обшивки около комините. Да се направи една такава обшивка съвсем не е лесно. Трябва да се пренесе правилно наклона на покрива, самата ламарина трябва да легне плътно по комина, за да предотврати проникването на вода. Твърдата ламарина трудно се огъва, особено по вълните на керемидите, а често и въобще не се огъва, което улеснява проникването на вода под нея. И така, в много случаи резултатът е влага и мухъл около комина вътре в помещенията.
Затова изпълнението на обшивката около комина, с цел правилното отвеждане на водата към керемидите, е една от важните довършителни работи на покрива и е редно да обърнем по-специално внимание.  Човек обича да му е лесно и бързо.


Мострата ни е почти готова – направили сме дъсчената обшивка на покрива и сме положили подпокривното фолио, за да осигурим пропускането на парите отвътре навън и да елиминираме преминаването на влагата отвън навътре. Остава само да довършим и двойната скара за керемидите.

Ако имате да правите цял покрив или пък с това си изкарвате хляба, добре е да имате и подходящ инструмент, който да улесни завиването на безбройните винтове. Нека да разберем кой от двата винтоверта е по-подходящ – ударният винтоверт, или ударният винтоверт.