Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Саблен трион, масичка за лаптоп

В днешното предаване ще говорим първо за сабления трион. Как се реже с него, какви ножове има и някои прости правила за безопасност.
След това ще направим масичка за лаптоп и ще я обработим с оберфрезата. За изработката на масичката за лаптоп ще ни трябва само една по-широка дъска.

сабления трионИска ми се днес първо да поговорим за триона. Трионът е инструмент, познат от дълбока древност. Най-общо казано трионът е инструмент, който използва твърдо острие за разрязване на по-меки материали. 

саблен трион
В зависимост от епохата, през която е бил използван, трионът е е бил от камък през през каменната ера и метален през бронзовата. Колко просто, нали. Днес нещата са далеч по-сложни и мнооого разнообразни.

саблени триони
Затова в част от предаванията и през този сезон ще разглеждаме подробно инструментите. 

За да стане днешната тема още по-интересна и да сме полезни още повече на нашите зрители съм ти донесъл много и различни ножове за сабления трион. Дори в магазина на Ташев Галвинг ми предложиха нож за месо – използвали го, за да разфасоват животните в месарските магазини. 
Е, ние няма да режем месо със днес, но ще си говорим за принципа и начина на работа със саблен трион, така че и месарите могат да гледат и те.

ножове за саблен трион

Донесъл съм ти и една машина с кабел. Ти ще разкажеш на зрителите кога е за предпочитане да работиш с акумулаторна и кога с такава с кабел.

Да, ще покажа и нагледно как се работи със сабления трион. А нож за пирони взе ли?

Сабленият трион е изключително мощен инструмент с много широко приложение.

инструменти саблен трион

Само със смяна на ножа можете да режете дърво, метал, тръби, тухли, пирони и какво ли още не

Когато слагате ножа, уверете се, че инструментът не е включен в мрежата и ако е акумулаторен, че батерията е махната.

Острието или ножът може да бъде сложено със зъбите нагоре или надолу, в зависимост от ъгъла под който ще режете. Когато ножът е сложен със зъбите нагоре, острието може да бъде доближено максимално до обекта, който ще се реже.

нож за саблен трионСмяната се прави обикновено с механизъм за бърза смяна.

Когато поставяте или сменяте ножа, дръжте го в долната част. След като го сложите, дръпнете два-три пъти с ръка, за да се уверите, че е добре поставен.

Ако острието е износено в задната си част, там където се фиксира в машината не го слагайте, Първо защото ако е износено отзад, значи е износено и отпред и няма да реже и второ, защото може да падне и да причини някаква злополука.
Сложете нож точно за материала, който ще режете.

поставка за лаптопЗа Коледа миналата година, подарих на жена ми ъглошлайф. Нали си спомняте?
Тази година за рождения ден пък ѝ подарих оберфреза. И знаете ли защо? Защото от има няма една година ме моли да й направя масичка за лаптоп. Ама не от тези дето са като табла за ядене в легло, ами по-проста. Нали я виждате на екрана. 
Е, да де ама как да я направя без оберфреза? Не става. Тя много се зарадва на подаръка. И днес съм решил в нашия бърз проект, да направя тази масичка. Като седне на дивана, да си сложи лаптопа на коленете и да си пише. Така ѝ било най-удобно.

оберфрезаИ за целия този ПРОЕКТ ще ми трябва една дъска, която си купих готова от магазина. 

Лаптопът ѝ не е много голям, така че определих размер 30х50.

Този проект май се оказа много бърз:)) Готови сме.

Неее, шегувам се.
Ето тук е време да включим в проекта и подаръка. 

Отива и си взима фрезери.
Освен оберфрезата ще ни трябва и няколко фрезера. 

С този ще фрезоваме края на дъската. С този ще фрезоваме отворите за проветрение, с този глухия отвор за телефона, че то телефонът винаги трябва да ти е под око, и с този ще направим удобна дръжка, да може лесно да си носи ..... абе чудя се как да го нарека – масата ли, дъската ли.........., поставката ли..... Да изберем поставка, че то каква маса може да е без крака, пък само дъска, някак си обидно.
Първо ще фрезоваме дъската отстрани.