Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Видове твърдосплавни свредла, монтаж на ламинат с лостова ножица, рязане на первази с шаблон

Днес нашата основна тема е свързана с твърдосплавните свредла. В по-голямата си част твърдосплавните свредла за пробиване на тухли и бетон са с SDS захват и се използват с перфоратор.
След това ще монтираме ламинирания паркет с помощта на лостова ножица за ламинат на Wolfcraft и още няколко други полезни инструмента. Ще залепим и первазите със стопяемото лепило на Steinel.

свредла за бетонВсяко свредло се характеризира първо със своя външен диаметър – т.е.  размера на отвора, за който е предназначено това свредло. 


Следва  общата и работната дължина на свредлото. 

бургии за бетонПо правило за работа ви трябва свредло с работен размер по-голям от дълбочината на отвора, който ще пробивате.


универслани свредлаСледва вида на опашката или захвата. Свредлата с цилиндрична опашка са предназначени за работа главно с винтоверт и бормашина. 


С тях се пробива дърво, метал, гипскартон, газобетон  или някакъв друг  материал.

Повече информация за правилният начин на работа с тези свредла при пробиване на различни материали ще намерите в сайта на предаването.Днес нашата основна тема е свързана с твърдосплавните свредла. В по-голямата си част твърдосплавните свредла за пробиване на тухли и бетон са с SDS захват и се използват с перфоратор. За изключенията ще говорим след малко. 


ламинатВсъщност твърдосплавни са не целите свредла а пластините, които са на върха. Те могат да бъдат 2, 3  или 4. 
С тези с две пластини се пробива бетон, камък или тухла.
Но ако очаквате да се появи арматура в бетона, сложете свредло с повече твърдосплавни пластини.  Да видим защо.


ламиниран паркетЛаминиран паркет – бързо, лесно и най-хубавото, че не се лепи и можеш да си го смениш когато ти писне или когато вече е безвъзвратно издран, защото не сте сложили подложки  на мебелите още в началото. И кое е най-неприятното при смяната на паркета – рязането и прахта, която покрива всичко наоколо. 

ножица за ламинатДа, ламинираният паркет се реди бързо и лесно, ако основата е предварително подготвена. Тя трябва да е суха и чиста и идеално равна, за да не потъвате докато ходите отгоре и да не се чупят перата в сглобките на паркетините.
След основата се погрижете за инструментите. Набавете си ги предварително – за рязане, за пристягане, за мерене.


Донесъл съм ти  ножица за рязане на паркетините.
Знам, че имаш зеге, и с него може, но операторите не искат да се образува прах по време на снимки – пречело им на камерите.


чук за ламинатНай-трудно при реденето  на ламината е когато се стигне до ъглите, които рядко са прави и  при малки и големи препятствия, като тръбите на парното например. Затова съм ти донесъл няколко  шаблона. 
А шаблона за  рязане под ъгъл на первазите ти си го имаш.