Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Фугиране на плочки - как и с какво

Толкова много и често се говори за лепене и фугиране на плочки, че трябва всеки вече да е половин майстор. Да ама не. Ако някой има да се оплаче от майстор, то той ще се оплаче първо от плочкаджията. Та затова днес пак ще си говорим за плочки – този  път ще фугираме.

фугиранеПовечето керамични плочки завършват с леки заобляния, които са гланцирани, но не са идеално прави. А стената на плочката е без гланцово покритие. Така се осигурява сцеплението с фугиращата смес.  Самата технология на производство е такава.  

фугиране на плочкиАко плочките се редят плътно една до друга, между тях неминуемо ще остане малко пространство, което трябва да се запълни, за да не прониква вода. Но то е толкова тясно, че фугиращата смес ще се изрони много бързо и тази преграда за водата вече няма да съществува. Трябва да се отчита разбира се и температурното разширение на плочите особено ако се монтират на открито.
Затова плочките трябва да се редят с фуга поне от 2 или 3 мм, така че да се гарантира доброто запълване на пространството между тях.


гъба за фугиранеКакто за всяка работа и тук са необходими правилните инструменти.

Преди да се започне с фугирането, плочките трябва да се почистят от всякакви остатъци от лепило по цялата дълбочина на фугата, а не само отгоре.
Така се осигурява сцеплението между фугиращата смес и плочката.

След това следва подготовката на фугираща смес. Много е важно да се спазват указаните пропорции за смесване. Ако фугите в банята са напукани има две причини за това.
кофа за фугиранеНапукване по дължина на фугата се получава при фугиране с  рядка фугираща смес. Стените на плочката абсорбират бързо водата и се образуват широки цепнатини, през които водата може спокойно да проникне.
Ако фугите са ви напукани напречно, това означава, че фугираща смес е била твърде гъста – или майсторът е объркал пропорцията или е ходил да обядва след като е забъркал сместа и тя е престояла твърде дълго. 
Но когато пропорцията на смесване е спазена се работи много по-лесно и фугата се заглажда перфектно без да се напуква.

Правилото за разбъркване на сухи циментови смеси  е ясно – изсипвате сухата смес във водата а не обратно.
Бъркате или с бъркалка или на ръка. Важно е да стане еднородна смес. Поради малкото количество фугиращата смес се бърка лесно и на ръка.


Маламашката за фугиране е покрита със средно твърда гума и може да усетите пружинирането при натиск. 
Сложете известно количество фугираща смес върху плочките. След това със маламашката започнете да вкарвате фугиращата смес. Движете маламашката под наклон спрямо повърхността на плочките  и диагонално на фугата между тях.

Ако движите маламашката успоредно на фугите, ръбът ѝ  ще потъва във фугата и няма да може да я запълни.
Не се притеснявайте от това, че фугиращата смес се разнася по цялата плочка. Няма страшно, целта ни е да запълним изцяло фугите между стените на плочка.
И ако погледнете отблиза все още неоформената фуга ще видите ясно нейната структура, тя не е гладка и красива.

И как да я направим гладка и красива? 

Това става със специалната гъба за оформяне на фугите. Можете да пробвате и с обикновена гъба, но резултата няма да е същият.
Потопете гъбата във кофата с вода, но след това я изцедете много добре. Притискайте към ролките и движете по дължина. Водата се изцежда през отворите на валяка.

Сега можете да видите как след минаването с гъбата фугата се заглажда и от грапава става гладка.
Движете гъбата много нежно по повърхността на плочките с кръгови движения без да натискате. Фугиращата смес се заглажда, запълват се и се изравняват всякакви  неравности.

Не натискайте, защото ще отнемете твърде много от фугиращата смес, и цялата работа до сега ще отиде напразно.
След като фугите са оформени и загладени, с чиста гъба минете по плочката перпендикулярно на фугата и ще видите повърхността на плочката.
Ключовата дума тук е – без натиск. Оформяйте фугите без агресия, не си изкарвайте натрупаното напрежение. Ще видите, че ще ви подейства успокояващо и разтоварващо.

Но за да завършите работа до край и всички да са доволни, дори жена ви, оставете плочките да изсъхнат. Побеляването е неминуемо. Но този фин слой от фугиращата смес трябва да се отстрани преди да се е втвърдил и да е залепнал за плочките. Фугите са достатъчно твърди и повече не се размиват. Затова отново с много добре изцедена гъба, започнете да почиствате плочките с плавни и нежни движения, без да натискате, напречно на фугите. Перете често гъбата и скоро плочките ще светнат. 


Както ви показах, дори фугирането може да се превърне в удоволствие.