Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Машина за мокро рязане на плочки

Когато имаме нужда от прецизен сряз на плорките се използва машина с мокро рязане. При машината за рязане на плочки с мокро рязане се възползваме от предимствата на точнота рязане на диамантения диск, без да се задушаваме в праха, образуван от триенето му в керамиката. При рязането, дискът минава през ваничка с вода. Центробежната сила увлича един слой от водата и така дискът хем се охлажда, хем не се отделя прах. А и не на последно място – поради доброто охлаждане се удължава живота на диска. 

Много често, естетическата визия е от важно значение. Например при лепене на плочките около точков сифон в баня или на тераса.
Ако сифонът е в центъра трябва да се оформи наклон към него от всички страни.  Това налага рязане на  4-те плочки  около него. Това обикновено е видима част и се налага прецизно рязане. Ето как се прави.

машина за мокро рязанеПодреждат се 4-те плочки и се очертава решетката на сифона. Ако тези срязове се получат назъбени и неравни – няма да сте доволни от визията.

Затова ще отрежем ъглите на плочките с машината за водно рязане, която взехме под наем.

И за да е мокро рязането, преди да започнете напълнете ваничката с вода.
Когато режете плочката под ъгъл, внимателно я придвижвайте и дръжте ръцете си далече от режещия диск. Предимство е че имате пълен визуален контрол над това, което правите. 
И така изрежете и 4-те плочки. 

водно рязане на плочкиКогато залепите плочките до красивата метална решетка на сифона, ще сте напълно доволни от визията, без да прикривате нащърбвания с фугираща смес или силикон.
А когато искате да отрежете много тънка ивица от плочката, дори само половин сантиметър, нагласете ограничителя и режете.

Единственото , което трябва да предвидите при много прецизна работа, например при правене на пана от различни цветове плочки, е че при рязането, диамантения диск отнема съвсем малка част от плочката. Но ръбовете са перпендикулярни и гладки. 

Ако плочките, които сте избрали за терасата или за площадката пред барбекюто са релефни, тогава трябва да ги режете с машина с водно рязане.

рязане на релефни плочкиРолката на ръчната машина няма да може да достигне до глазурата в вдлъбнатините и няма да я среже. Когато се опитате да я разделите, при натиска с крачето, плочката ще се счупи неконтролируемо.
Затова релефни плочи се режат с диск и водно рязане.


За диска няма значение дали плочката е релефна или не, защото той реже през цялата  ѝ дебелина.
Срязът навсякеде е чист и перпендикулярен, тъй като плочата лежи на твърда основа.

Във всяко помещение където се лепят плочки се явява необходимостта от оформяне на ръбове. В банята те са по цялата височина на стената, в кухнята или коридора цокълът също се нуждае от оформяне на ръбове.
Единият вариант е да се използват лайсни – има ги в изобилие –различни цветове ПВЦ със съмнителна естетическа визия, или метални – квадратни или заоблени. Лайсни бол. 
Има и вариант, ръбовете да се оформят и без лайсни. Но трябва двете плочки, оформящи ръба, да се отрежат под ъгъл от 45 градуса

Когато искате да отрежете ръба на плочката под 45 градуса, корпуса на машината се нагласява по отбелязаните на скалата градуси. 

Накланя се само корпуса и новът реже плочката под искания ъгъл.

След като отрежете и втората плоча, можете да ги съедините. Те ще образуват прав ъгъл, но ръб на нито една от двете плочки няма да се вижда.
Много по-добре, отколкото да слагате лайсна, която не знам защо, почти никога не отговаря на дебелината на плочката. Около лайсните най-често се задържа вода и ествено се образува мухъл.

Обработен по този начин, ръбът е много по-красив. Но много от майсторите, неразполагайки с машина, обработват плочките с ъглошлайф, вдигат много прах и взимат скъпо.