Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Боркорони за пробиване на плочки

При по-малки отвори, могат да се използва малки боркорни или свредла за пробиване на плочки. Когато размерите на отворите са по-големи се използват по-големи боркорони за пробиване на плочките.

Всеки знае как се лепят плочки. В Мисия Моят Дом сме показвали подробно и подготовката на смесите и начина на лепене в различни ситуации. За повече информация посетете сайта.

боркоронка

Можем да кажем, че вече няма проблеми и с рязането. Остана пробиването на отвори – операцията, при която плочки се чупят най-често. А и сигурен съм сте виждали какви ли не изпълнения, когато става въпрос за отвори с различни размери в керамични плочи. 
Но както казваме ние – да знаеш как е стъпалото към да можеш.

пробиване на плочкиКак се пробиват отвори в плочки, сме ви показвали в предишни предавания. 
Плочките се пробиват със специални свредла с твърдосплавна пластина на върха. Важно е плочката да се пробива плочката без ударно действие на машината. След това се сменя свредлото и се включва ударното действие на машината. Тези, които са пропуснали ще намерят видеото в сайта на предаването.

пробиване на плочкиТези отвори за монтаж на аксесоари или мивка се правят когато плочките вече са залепени. Това прави тяхното пробиване доста отговорно, защото при счупване на плочката трябва да се смени.
Ние вече и това сме ви показали как става. Но това не бива да ви успокоява.

Един по-безопасен вариант за пробиване на вече залепени плочки е пробиването с боркоронки с малки размери.


С този комплект можете да пробиете най-малко 10 отвора в плочките с размер ф10. В него са включени 10 бр. лепенки за фиксиране на шаблона, резервоар за вода и боркорона за винтоверт.
Лепенката се залепва върху шаблона. Отваря се кранчето на резервоара за вода и се залепва на мястото за пробиване. Налива се вода в малкото резерворче и се пробива плочката.
След това продължете да пробивате с друго свредло и стената.

По-големите отвори за тръби на ВиК инсталацията се изрязват преди да са залепени плочките. Това до известна степен улеснява работата, но не я прави по-малко отговорна, тъй като за тези отвори също се изисква прецизно изрязване и чисти ръбове.


За пробиването на стандартните отвори за водопроводните инсталации се използва боркорони с диамантена посипка. Препоръчително е при рязането да се използва вода. 
В комплекта, с който ще дупчим е включена боркорона с диаметър 35 мм, вакумна лапа за фиксиране на боркороната и бутилка за вода с ръчна помпа за сгъстяване на въздуха, от която по тънък шлаух се подава вода до мястото на пробиване.
Тъй като глазурата на плочката е доста твърда, дори и за боркороната с  диамантена посипка, вакумната лапа се фиксира на мястото за пробиване, където предварително е очертано мястото за отвора. 

Боркороната се слага на подходяща машина и може да се започе с пробиването.
Фиксирана между раменете на вакумната лапа, боркороната не може да се движи и да танцува по плочката и започва да пробива на точното място.
Водата, която постъпва през шлауха охлажда боркороната, като така удължава живота ѝ и предотвратява образуването на прах.

Ако това е вашата работа, по същия начин можете да пробивате и отвори с по-голям диаметър, но както знаете цените на боркороните с диамантена посипка съвсем не са евтини и колкото по-голям е диаметърът, толкова цената е по-висока.