Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Tвърдосплавни свредла - какво трябва да знаем

Какви видове твърдосплавни свредла има и какво ги отличава от останалите? Как да ги използваме и как да различим качествено от некачествено свредло?

Продукти в това видео:

диаметър на свредлоСигурен съм, че малко хора са се заглеждали в конструкцията на различните твърдосплавни свредла.  Но нека ги погледнем по-отблизо.

качествено твърдосплавно свредлоПърво пластините, разположени на върха на свредлото са малко по-широки от диаметъра на работната дължина. Така не се износват ръбовете по дължината на свредлото.
При работа твърдосплавните пластини в предната част на свредлото раздробяват материала, а спиралата и въртеливото движение го изкарват навън.

висок и нисък клас твърдосплавно свредлоЗнаете ли как най-лесно да различите висок от нисък клас твърдосплавно свредло?
Най-видимият признак е дълбочината на спиралата. По-високият клас свредла имат по-дълбока спирала и по-тънко стебло. По този начин те изкарват раздробения материал много по-ефективно. Така машината се натоварва по-малко, има по-малко вибрации и свредлото не прегрява. 

А ниският клас свредла ще ги познаете най-вече по това, че не пробиват, главно бръмчите докато работите, раздробеният материал не се избутва и така се създават вибрации, които с течение на времето ще повредят ударника на машината.


Така че вие избирате – да вземете евтино свредло и да повредите скъпата си машина или да вземете качествено свредло и машината да ви служи дълго. Добрата машина върви с добър консуматив, за да работи правилно.


Има различни видове SDS захват - SDS Plus SDS top, SDS quick при перфораторите и  SDS Max при по-големите перфоратори.
Най-често срещан е SDS Plus захвата.

Да проверим какви възможности има и какви са препоръките на консултантите в магазина, за избора на свредла.

свредлаПо правило твърдосплавните свредла са с SDS захват. 
Но както ви казах, има и изключения. Има твърдосплавни свредла но не с SDS захват а са с кръгла опашка и са предвидени за пробиване без удар. Можете да ги ползвате и с винтоверт или бормашина. Предназначени са за пробиване на твърди но по-крехки материали. Като например керамични тухли с кухини. 

бургииТехните стенички са по-тънки и при пробиване по-агресивно с удар могат да се раздробяват. Затова е препоръчително, стени, изградени от такъв вид тухли да се пробиват с твърдосплавни свредла, но без удар. А кръглите опашки на някои свредла правят това възможно и с бормашина.