Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Пробиване на тухли и бетон

За пробиването на тухли и бетон ви трябва инструмент с ударна функция. Най-добре перфоратор с SDS захват. SDS захватът е специализиран за ударно пробиване и позволява движение на свредлото напред-назад.
За пробиването на отвори в зидарии и бетон свредлата вече са с едно ниво нагоре или т.н. твърдосплавни свредла. На върха си те имат твърдосплавна пластина, която среща и раздробява твърдите тухли или бетон. 

Продукти в това видео:

пробиване в бетонПри пробиване на зидария или бетон твърдосплавните свредла вървят в комбинация с ударната функция на машината.  Твърдосплавните пластини в предната част на свредлото раздробяват материала, а спираловидните канали като на стандартно свредло го изкарват навън. 


За да контролирате дъбочината на отвора навийте тиксо на свредлото и така ще виждате до къде сте стигнали, защото понякога дълбочината е от голямо значение. 

перфораторУдарната функция може да бъде изключена когато се пробиват отвори в газобетон или тухли с по-тънки стени.

Ако за пробиването на отвори в зидарии ударната функция на бормашина би могла да ви свърши работа, то стигне ли се до пробиване в бетон или други твърди материали, трябва да се използва перфоратор. Не се опитвайте да пробивате бетон с бормашината  или както някои я наричат - дрелката.

Основното предимство тук е възможността за т.н. SDS захват на свредлото.

sds захватТези прорези или вдлъбнатини позволяват средлото да се движи напред назад осъществявайки разрушителното ударно действие на инструмента.  

Това  различава SDS захвата от стандартната система на патронника, където цилиндричната опашка на свредлото се захваща от трите му рамена. 
Най-често срещан SDS стандарт при свредлата е SDS Plus с диамеър на опашката 10 мм. Съществуват още SDS Top, SDS Quick, SDS Max. 

консултантиАко не знаете кое свредло е подходящо за вашата машина, попитайте продавач консултантите.
При пробиване с перфоратор и ударна функция вибрациите от машината се предават по цялата конструкция на сградата. 

Вчера например, съседът така ме стресна като се беше разтропал по вратата в 12 през нощта, че за малко да изпусна перфоратора.


Добре е да изваждате машината от време на време, за да излезе излишния материал и за да се избегне прегряване на свредлото.

sds захватиПри пробиване на армиран бетон, при който е възможносто да преминете през арматурата е добре да използвате свредло с 4 работни пластини. При тях има много по-малък шанс свредлото да заклини или да се счупи по време на пробиване.

За наистина големи отвори има и големи свредла. Те обикновено са с SDS Max захват и се използват с професионални машини, които са с по-голяма сила на удара.

Свредлата с SDS Max захват са с два или четири режещи ръба. Геометрията на тези с  четири ръба е такава, че предпазва свредлото от повреждане при попадане върху арматурно желязо, затова те са препоръчителни при пробиване на отвори в железобетон.