Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Как се монтират первази

Рязането на первазите си има своите тънкости. Ако ъгълът на стената не е идеално прав, единственият начин да монтирате первазите правилно е с шаблон за монтаж на первази.
Шаблонът измерва ъгъла на стената и го пренася съвсем точно при рязането на первазите.

монтаж на первазиСега следват и первазите. На пазара съществува голямото разнообразие от всякакви первази. Но какъвто вид да изберете – трябва да ги монтирате перфектно, защото придават завършената визия на цялата настилка. Декоративните подови первази могат да бъдат изработени от различни материали. 

Зад первазите могат да се прокарат кабели например, или пък ако са по широки да скрият не добре завършената стена при пода.
рязане на первазиПри монтажа на подовите первази най-често, проблемите са свързани с „правите“ ъгли на стаите.
Ние се преборихме с тях при монтажа на паркета, сега ще се преборим и при монтажа на первазите.

За да се справим с ъглите ни трябва рязане под герунг. Но това на око не става. Ще използваме шаблон, който да копира ъгъла на стената.
Слага се плътно до стената, така че да легне от двете страни на ръба и се затяга.
Перваза се поставя в шаблона, фиксира се и се реже. Можете да режете с обикновен ръчен трион или пък със саблен трион с подходящ нож. Трябва да следите дали режете перваза от правилната страна, затова дръжте шаблона наблизо за ориентация.

шаблон за первазиСледващия перваз се поставя от другата страна на шаблона и се реже. 

Пасват идеално.
След като се премери и вътрешния ъгъл, вторият перваз се скъсява колкото е необходимо и се реже като се слага в шаблона и се реже от правилната страна. 


Ще залепим первазите със стопяемо лепило. Ще включа пистолета, за да загрее, тъй като са му необходими няколко минути, за да достигне необходимата температура, при която лепилото ще започне да се топи.


Лепилото се нанася върху перваза.
Със спусъка на пистолета можете да контролирате количеството на лепилото, което ви е необходимо за да залепите. Спусъкът притиска патрона и той преминава през нагревателя на пистолета и излиза в течен вид. 

Нанася се само там, където первазът контактува със стената.
Первазът трябва да се залепи докато лепилото е още течно, т.е. веднага след нанасянето му.
Стопяемото лепило залепва много бързо двете повърхности, така че няма нужда да притискате дълго време към стената.