Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Рязане на плочки - различни начини

Рязането на плочки не е лесна работа. За да постигнете резулта, който искате трябва да използвате правилната машина и правилния начин на работа.
Нека да започнем ръчната машина за рязане на плочки. Ако плочките са с по-голям размер, трябва да съобразите размера на машината, като имате предвид не само размера на самата плочка – широчина и дължина, но и диагонала ѝ,, тъй като може да се наложи рязане по диагонал.

Машината трябва да е поставена стабилно - на земята или на нещо друго, ако искате да е на по-високо.

рязане на плочкирязане на плочимашина за плочкимокро рязанемашина за мокро рязанеВзимането на размера е съществена част от рязането. Предвитете рязането така, че нефабричния кант на плочката, останал след рязането, да попадне под друга плочка и да бъде невидим. Това е задължително ако плочката има заоблен ръб.


Рязането с ръчна машина за плочки се свежда до срязването на горния слой или глазурата на плочката с режещата ролка. За целта ви необходима остра режеща ролка. Работа с затъпена и некачествена ролка на машината ще доведе до много счупени полочки. 

При рязане, магнит фиксира крачето, за по-голяма видимост, а самата ръкохватка се движи по две метални шини, за по-голяма стабилност.
При рязането не се упражнява натиск и се чува характерен стържещ звук при срязването на глазурата на плочката. Това е знак, че ролката е остра и реже.  
За счупване на сряза крачето се постава в единия или  другия край на плочката, не в центъра на плочката, така че изцяло да е стъпило върху нея и се лоста се натиска. Плочката се счупва на две. Натискът, който упражнява крачето върху плочката е от порядъка на 800 кг. 
Рязането на плочки можем да разделим на два етапа. Първият е срязването на глазурата или най-горния и твърд слой на плочката. 
Той зависи най-вече  от ролката. Когато ролката се изтъпи, сменете я, не компенсирайте с допълнителен натиск, тъй като плочката може да се счупи. Вземете ролка със същия размер, иначе няма да ви се получи следващото рязане.
Вторият, не по-малко важен е счупването на вече направения сряз. Това зависи изключително от крачето, с което се упажнява натиска. Усилията са насочени към правилно разпределя    не на тази огромна сила, която се съсредоточава в две точки, там където крачето контактува с плочката.


Ако сте взели правилно размера, можете да лепите.


При рязане, ролката трябва да се движи с равномерен натиск по плочката. Не бъдете агресивни, с ролката няма да срежете плочката. Важно е също тя да премине през цялата плочка, не отпред и отзад да останат по 1-2 см. Обърнете внимание на това. Глазурата трябва да бъде срязана открай докрай. Ако режете с машина по-нисък клас може да се наложи да минете 2-3 пъти, докато срежете глазурата на плочката.
След това, крачето ще свърши трудната работа и ще счупи плочката точно където трябва.


С ръчните машини се реже само праволинейно и се получават ивици с различна ширина. 

Колкото по-тясна ивица може да отреже една машина, толкова по-висок клас е тя.

Ако помещението не е с успоредни стени, реденето на плочките се прави по диагонал, за да се избегне образуването на клинове. 
При такова редене, фирите са по-големи, затова е необходимо да предвидите повече плочки.

Машината има приспособление за рязане на квадратни плочки по диагонал. Слагате плочката и така ще я срежете точно наполовина под ъгъл 45 градуса.

Както при повечето, ако не и всички строителни работи, парите, изразходвани за добро оборудване, ще ви спестят цяло състояние в прахосани материали, време и неприятни емоции.
Но да продължим. Керамични плочки можете да режете и с ъгло шлайф. Да понякога се налага, но основния недостатък е отделянето на много прах. И не всеки би могъл да се справи. Трябва повече опит и твърда ръка.

Рязане със флекс се налага, когато ръчната ви машина не може да реже достатъчно големи плочи, или когато трябва да изрежете някакъв отвор и не разполагате с друга машина за това.
Дискът задължително трябва да е диамантен кант или с диамантена посипка. 
Отделянето на прах е в огромни количества и не се препоръчва рязане с ъглошлайф в закрити помещения. И въобще, не режете на сухо с ъглошлайф.