Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Пистолети за горещ въздух

Какви видове пистолети за горещ въздух има? Какви са най-честите им приложения? Приставки и аксесоари за пистолети за горещ въздух.

Този мъдър съвет ми напомня, че  е време да се върнем към пистолетите за горещ въздух и да продължим нататък.
За да разграничим тези две устройства с много идентично устройство, ще кажа, че за разлика от сешоарите, пистолетите за горещ въздух са предназначени за нагряване на дадена повърхност с насочена струя въздух с определена температура.
приставки за пистолети с горещ въздухВъздухът, който излиза през дюзата на пистолета е с температура от 100 до около 600-700 градуса по Целзии, което определя и основните му приложения:
- за сваляне на стара боя, за огъване на пластмаса, за размразяване на замръзнали тръби, за лепене на подови настилки, за развиване на ръждясали болтове, за запояване на медни и други тръби и много, много други.

Повечето устройства са с форма на пистолет. Тази форма е доказала удобството при работа, тъй като на тежестта е изчислен така, че да не натоварва ръката при работа.

Когато пространството не позволява, можете да работите с по-малък или пък с такъв с удължена форма за по-трудно достъпни  места.

сваляне на бояТова, което удължава изключително много живота на пистолетите за горещ въздух, са безчетковите двигатели. Липсата на четки и триене в електромотора не налага извършване на ремонтни работи – както се казва – няма какво да се развали или износи. 


Следващата стъпка в усъвършенстването на пистолетите за горещ въздух е въвеждането на електронно управление на температурата на изходящия въздух.

Това, че температурата се регулира през 10 градуса е много полезно за контролиране на нагряването на различните материали. Прегряването би могло да бъде фатално за материала, с който работим.
Електронното управление на темпертурата, пък позволява пистолетите да се използват с всички предлагани дюзи. Какво означава това? Това означава, че независимо от диаметъра на дюзата или нейния отвор, температурата на въздуха, който излиза през нея е със зададената температура,  независимо от дебита. 

работа с пистолет с горещ въздухТака че независимо с каква дюза работите – с много тесен отвор  или пък с широк, температурата на въздуха няма да се промени и той ще излиза еднакво топъл и през двете дюзи, тъй като електронното управление го прави независим от дебита.

Докато при моделите без електронно управление, въздухът който излиза през по-тясна дюза ще е с по-малък дебит и съответно с по-висока температура, което би довело да повреждане на някой по-топлочувствителен детайл, с който работим.
Затова използването на тесни дюзи с пистолети без електронен контрол не се препоръчва.


нагряванеЗа да предпазите материала от прегряване можете да поставите прибор за дистанционно измерване на температурата. На екрана му се изписва температурата на повърхността на обработвания детайл, която в повечето случаи е различна от температурата на въздуха, която се изписва на електронния дисплей на пистолета.

Когато избирате пистолет, избирайте го според това, за което ще го използвате, като се съобразявате с мощността на пистолета, която варира между 1400 и 2200 вата. 
Друга важна характеристика на пистолетите е дебита на въздушната струя и до колко е възможно неговото регулиране. Регулирането на степени на дебита от 150 до 500 л/мин дава възможност за използване на по-тесни дюзи и при пистолети без електронно регулиране на температурата.

По-високите класове пистолети позволяват работа и с по-голям набор от дюзи. 

За премахването на относително дебелия и твърд слой боя е необходимо повърхността да се нагрее до омекването на слоя.  Дюзата е широка и плоска, движи се на около 2 см от повърхността без да се задържа продължително време на едно място, а температурата е около 500-600 градуса. Боята омеква и започва да се надига на мехури. Сега е моментът да се отстрани с шпахтела. 
Когато се налага отстраняване на боя близо до стъкло, препоръчително е използването на  рефлекторна дюза, която отклонява топлия въздух в страни от стъклото и така то не се нагрява и се предпазва от спукване.


Онзи ден отидох на гости на един приятел. Звъня, звъня, никой не отваря. И тъкмо реших да си ходя, когато той най-сетне отвори вратата. Държеше една тръба, огъната под неопределен ъгъл, почерняла, аха да се запали. Какво правиш, питам аз. А той ме заведе в кухнята и ми показа няколко тръби, огънати под различни ъгли, газовия котлон на печката гореше и той ми показа как е сътворил този наръч от съсипани тръби.
Та това ме подсети да ви покажа как е най-добре да се огъват разни пластмасови тръби.
Най-лесно става с пистолета за горещ въздух.

Преди да започнете да огъвате тръбата е добре да напъхате вътре в нея пружина. Така при нагряването няма да се деформира вътрешното й сечение. Правилната дюза за огъване на тръби е рефлекторната дюза.  Когато работите с нея, топлият въздух рефлектира в извитата й повърхност. Така огъването е много по-бързо и лесно, тъй като тръбата се загрява от всички страни. Не че не можете да свършите работа и с друга дюза. 
Можете, но ще свършите работата много по-бавно и ще изхабите много повече енергия и усилия.

Този същия приятел, като го открехнах за пистолета за горещ въздух, вече никъде не ходел без него. Зимата си размразявал тръбите на вилата, а лятото си палил барбекюто. А пък миналата есен си сушил стените след като шпакловал, че нямал време да чака, пък то валяло дъжд и било влажно и студено. А аз му викам: Само не разбрах какво правиш с пистолета през пролетта? 

По всяко време на годината можете да си опаковате куфара преди заминаване на поредната екскурзия, ако сте си платили 80 евро за чекиран багаж разбира се. Или някакъв кашон, който трябва да е стабилно затворен и да не се разпада.


Често се налага да пристегнете или да изолирате няколко проводника, били те кримпвани или просто споени.
Парче термосвиваем шлаух се слага на проводниците и с пистолет за горещ въздух и рефлекторна дюза се нагрява с температура до 300 градуса. Ако дюзата е с по-тесен отвор използвайте пистолет с електронно контролиране на температурата. Ако е с по-широк отвор – може и стандартен.


Лепенето на пластмасово фолио става чрез припокриване на двете отделни платна и плоската  дюза. Температурата не трябва да надвишава 300-400 градуса. Широката и плоска дюза се подпъхва между платната. Така и двете се стопяват в зоната на залепване. Ведага се притискат с валяк, за да се съединят. Трябва да се работи бързо и деликатно, тъй като пластмасовите платна са тънки и биха могли да се стопят изцяло  и това да попречи за качественото им залепване.


Ако кантът на вратичката или рафтът се е разлепил, можете да направите бърза поправка с пистолетът за горещ въздух. Купувате си нов кант със лепило на гърба, нагрявате с пистолета и притискате с валяка. 

С пистолет с горещ въздух се запояват и ПВЦ настилки.  Добавъчният материал е добре да е в подходящ цвят. Дюзата за заваряне е по- специфична, за да се осигури подаването на заварката и топлия въздух на точно определеното място.
Задължителното тук е използването на пистолет с електронен контрол на температурата, тъй като заваряването се извършва при точно определена температура около 300-400 градуса. По-висока температура ще деформира шнура и материала. А работа при по-ниска от необходимата няма да осигури стопяването на добавъчния материал.

Заваряването се осъществява чрез едновременното стопяване на краищата на заваряваните детайли и добавъчния материал. Известно време практика ще доведе до перфектни резултати.


Ако същата тази настилка трябва да се огъне по стената например, можете да я нагреете, за да заеме по-лесно исканата форма и да легне плътно по стената.


Изключително разнообразни са приложенията на пистолетите с горещ въздух, както в домашната работилница, така и в промишлеността. Важно е да изберете правилния инструмент и точната дюза, за да използвате всички предимства на този инструмент.

За правилното определяне на температурата и разстоянието за работа производителите са се погрижили да осигурят допълнителни функции, които правят използването на пистолетите с горещ въздух по-безопасно и удобно. Спазвайте всички мерки за безопасност при работа. 

И още нещо. След като свършите работа, оставете пистолета да изстине преди да го приберете.