Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Стопяеми лепила и пистолети

Как се използват стопяемите лепила и пистолети? Топлото лепене има много предимства, от които най-голямото е бързината. Със стопяемо лепило се лепят различни материали за много кратко време. Съществуват различни стопяеми патрони за различни приложения. Добрите пистолети за топло лепене развиват температура над 200 градуса, което е от значение за качествено залепване.

Лепене на детайли

лепенеКога казваме, че две части са залепени? Когато лепилото е образувала здрава връзка или мост между съединените повърхности и тези повърхности не могат да бъдат разделени, или поне не могат лесно да бъдат разделени. Можем да кажем, че съединените детайли се считат за едно цяло. 
Лепенето се явява заместител на стандартното механично присъединяване на две части и си има своите предимства. 

Ето например да вземем механично присъединени две парчета дърво. Независимо част от какво са, при някакво натоварване напрежението се концентрира  в областта на механичната връзка.

Докато ако тези две парчета дърво са залепени, напрежението се пренася върху цялата залепена повърхност. Това в много случаи намалява износването на детайлите.
За постигането на оптимални резултати обаче е необходимо да се спазват редица правила и изисквания, които обикновено производители са написали надлежно на опаковките. 

Първото и много важно условие е лепилото да е предназначено за  материала, който искате да лепите.
Второто условие за постигане на очаквания резултат е спазване на начина на нанасяне на самото лепило и времевите ограничения за свързване.

Стопяеми лепила

стопяеми лепилаДнес ще лепим със стопяеми лепила. За да лепите по този начин ви трябва пистолет за лепене и патрони лепило. 

Лепенето със стопяеми лепила е познато отдавна. Колкото и просто да изглеждат, пистолетите, използвани за стопяване на лепилото се развиват непрекъснато. Различават се по своята мощност, време за загряване и това, което е важно при тях, е възможността за работа с акумулаторни батерии. 


Акумулиращ пистолет за стопяемо лепило

акумулиращ пистолетКогато искате да залепите нещо и наоколо няма контакт, акумулаторният пистолет ще свърши работата. 
Лепилото се стопява в специално конструирана камера с голяма акумулираща способност. Там то се поддържа в стопено състояние когато нагревателят да работи.
Това, което прави предпочитани, стопяемите лепила пред други течни лепила, е бързината на залепване. При работа със стопяемо лепило тя зависи от способността на материалите да поглъщат топлина. Понякога обаче, бързото поглъщане на топлината може да доведе до недобро залепване.

Важно предимство на стопяемите лепила е икономичното им изразходване. Използвате, колкото ви трябва, а остатъка от патрона може да бъде съхранен без да се повреди дълго време.
Стопяемите лепила не съдържат разтворители и вода и залепват веднага. Създават и относително гъвкава връзка между материалите.

Но преди Стенли да ви покаже как правилно се работи с този вид лепила, да го зарадваме с един нов пистолет. Ще купим и различни патрони за различни материали.

Аз използвам стопяемите лепила, когато искам да залепя нещо бързо. 
Включвам пистолета в контакта, слагам лепилото и докато подготвя повърхностите, които ще лепя, пистолетът е загрял. 
Работата с пистолета е проста.


Как се лепи със стопяеми лепила


лепене със стопяемо лепилоКогато лепите не  се опитвайте да натъпчете патрона с ръка, в желанието си да свършите по-бързо работа. Патронът се придвижва напред от  механизъм, чрез натискане спусъка с необходимата сила. Ако се опитвате да вкарате патрона със сила, можете да блокирате спусъка. Ако това все пак се случи, загрейте патрона и го извадете.

Лепилото започва да се топи, когато се достигне температура от около 200 градуса. 

При натискане на спусъка, механизмът избутва патрона напред и той преминава през нагревателя, разположен в корпуса на пистолета и излиза през дюзата в разтопен вид. Лепилото се нанася само на една повърхност.

След това двете повърхности бързо се притискат една към друга докато лепилото е още топло.

Стопяемото лепило изстива много бързо и ако не притиснете двете части в рамките на т.н. отворено време, няма да постигнете здраво залепване. 
След около 2 минути двете части вече са залепени.


Дюзи за топло лепене

дюза за топло лепенеДюзите имат различен диаметър на отвора. Така можете да контролирате количеството лепило. Освен това всички дюзи имат защитен кожух, който предпазва от изгаряне. Не ви препоръчвам да проверявате температурата с пръст. Не пипайте нито пистолета, нито стопеното лепило. И двете са с температура поне 200 градуса.

Много често стопяемото лепило се използва за различни декорации.  Ако необходимо се използват и различни цветове, в зависимост от дизайнерското виждане.

Не изхвърляйте любимата си чаша, когато дръжката ѝ се счупи. Само я залепете.

Две стъкла могат да бъдат залепени със стопяемо лепило за стъкло. Те остават напълно прозрачни след залепването.

Но има и материали, които не се лепят със стопяеми лепила защото не издържат на топлина и се деформират.