Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Трикове с ролетка

И така както си меря, се сетих да ви покажа няколко трика за правилно мерене с ролетка. 
Някой ще каже, какво толкова – ролетка, като ролетка – разпъваш и мериш. Но колко от вас знаят защо металната пластина в началото на всяка ролетка се движи? Вземете си ролетката и проверете. Ще се видите, че наистина се движи.
Проверихте ли? Движи се, нали?

Ролетката е нещо, което всеки има у дома си. По време на ремонт, много от жените наред с гримове и какво ли не,  в чантата си имат и ролетка, за да са подготвени за всяка ситуация. Не се знае кога ще се наложи да мерят я шкаф, я гардероб.

ролетка

Първото свидетелство за използване на  измервателно устройство, естествено е от римско време. Но първият официално регистриран патент за навиващ метър е в Америка от 1864 год.
От тогава ролетката е претърпяла развитие и усъвършенстване, за да достигне до вида, в който я познаваме днес.

Но познаваме ли я наистина?

ролетки

В повечето случаи мерките на лентата са изписани с черен и червен цвят върху жълт фон, тъй като това е оптималната комбинация от цветове за най-лесно четене. Естествено има и изключения. Това, че металната лента може да бъда спряна или прибрана в кутията по всяко време, не е нещо изненадващо. Е, когато пружината вече не работи, и металната лента не се прибира, това вече  е неприятна изненада.

Някои ролетки имат означения и от двете страни на лентата, за по-лесно четене в различни ситуации на измерване.

стенли ролетки

Аз ролетки съм виждал много. Но явно всички са китайски, защото на всички металната  пластина отпред се движи. Толкова ли не можаха поне на една ролетка да я занитят тази пластина както трябва, та да не мърда?

Това всъщност е първото нещо, на което бих искал да наблегна, защото, именно това движение на металната пластина осигурява и по-голямата точност при измерване.

Ако имате ролетка, на която пластината не се движи – то тя със сигурност е менте.

ролетка - пластина

Когато се налага да вземате размер от някаква плоскост, един вид вътрешен размер,  сложете ролетката и натиснете, така че подвижната пластината, за която говорихме, да опре в металната измервателна лента. 
Ако пък ще измервате от външната страна, то тогава трябва да закачите металната пластина и да опънете лентата. Така измерването ще бъде прецизно.
Движението на металната пластина е точно толкова, колкото е нейната дебелина. Така при необходимост от прецизно измерване на вътрешен или външен размер, се отчита и дебелината на пластината. 

Затова, ако погледнете по-внимателно, деленията за първия сантиметър на металната пластина са по-малко от тези за втория. Колкото по-дебела е пластината, толкова по-голяма е тази разлика.

ролетка - мерене


Ако се загледате внимателно, върху корпуса на ролетките има изписана цифра. Това е размерът на кутията, в която е навита ролетката. Отново е помислено за по-точното измерване. 

Когато взимате вътрешни размери, не огъвайте лентата. Така няма да измерите точно. 

Опънете лентата и сложете корпуса на ролетката да опре плътно  в страницата на чекмеджето. Отчете размера от лентата и прибавете размера, изписан на корпуса. Така ще измерите най-точно разстоянието.

И ако се чудите за какво е отвора в металната пластина, то това със сигурност не е дизайн а още една функционалност на ролетката. Тук се закача главата на пирона или винта, който сте забили и искате да измерите разстоянието от него до шкафа в коридора, например. Не ви трябва втори човек да държи металната пластина на точното място – закачате и опъвате ролетката. 

За тази цел някои ролетки имат и магнит в края, което спомага измерването при наличие на метални елементи.

Пластината можете да използвате и  да отбележите точното място, когато сте си забравили молива върху по-меки материали.
Можете и да чертаете по детайла, водейки металната лента с определена дължина.

Колкото и непретенциозно да изглежда ролетката, полагайте грижи и за нея. Почиствайте я от прах и замърсявания след всяко ползване, не я оставайте разпъната дълго време и тя ще ви служи дълго.