Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Трикове с хартиени лепенки

Хартиените лепенки са полезни в много ситуации. Най-често се използват при боядисване, но ще ви покажа няколко трика с хартиени лепенки извън боядисването. 
Приложенията на тези ленти са безброй. С тях се работи лесно - лесно се залепват, лесно се късат, дори на ръка. Има различни размери хартиени лепенки и различни видове.

хартиени лепенкиОблепете мястото на летва, която искате да срежете със прободен трион. Така края на летвата при сряза не се разръфва, тъй като лентата държи дървесните влакна.

Когато искате да сте прецизни в дълбочината на пробиване, залепете хартиено тиксо на свредлото и определете до къде да влиза свредлото. Ако пък оставите малко от лентата да стърчи, тя като перка на вентилатор ще разпръсква стужките за по-голяма видимост.

Прави се кръгче и се сплесква – става двойнозалепваща – фиксира дъската

Дори можете да фиксирате дъска към плота с малки кръгчета от хартиената лента.

И за да не ви бягат винтчетата, особено най-малките, защото именно те все се опитават да се скрият, когато поправяте нещо, слагайте ги върху хартиеното тиксо. Така няма да се губят. 


Понякога е много трудно да пренесеш точното място на отворите, когато трябва да закачите нещо на стената. За един отвора няма проблеми, но когато са два е малко по-трудо.
Ето например трябва да закачите рутера на стената.
Взимате лепенката, залепвате я на гърба, където са отворите и ги отбелязвате. Отлепвате лепенката и я залепвате на стената. Проверете с нивелира дали са хоризонтално разположени и корегирайте ако има нужда. 

И за да няма скандали, залепете на стената един полиетиленов плик под мястото за дупчене и той ще събере цялата прах. Жена ви ще остане очарована от вашата грижа.
Отбележете си на каква дълбочина ще пробивате, в зависимост от дължината на винта.
След това пробивате – махате лепенката от стената, отлепвате и плика и сте готови – бързо, лесно и чисто. 

Когато имате да срежете тръба, независимо ф50 или по-широка, много често сряза се изкривява и при последното завъртане сте неприятно изненадани от резултата. 
Затова залепете лента, която да определи линията на рязане и режете, като водите диска по края ѝ. Няма как да изкривите сряза.


И за да не чоплите всеки път, когато ви се наложи да използвате лентата, ето един лесен начин винаги лесно да можете да я отлепвате. Подгъвате, притискате и откъсвате. 

Разбира се има още много приложения на хартиената лента, но не можем всичко да ви покажем с едно предаване. 

Но трябва да знаете, че когато работите навън е препоръчително използването  лента за външна употреба. Ако лента за вътрешна употреба я оставите навън на слънце и дъжд, тя ще трансферира лепилото върху основата, където е залепена за около 6-10 часа, а може и по-бързо – зависи от условията. Почистването на трансферирано лепило е изключително трудно, да не кажа невъзможно. 

Когато обръщате дограмата от външната страна залепете лентата плътно по дограмата. УВ защитата на лентата ще позволи тя да остане върху дограмата известно време без последствия. За по-сигурно я отлепете когато свършите работа, за да не я забравите. 

Това, което е интересно обаче, че лента за вътрешна употреба, която не е препоръчително да използвате навън поради липсата на УВ защита, може да бъде използвана за маскиране и облепяне при наличие на по-висока температура от 80 градуса например.