Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Определяне на нивото при ремонт на апартамент

Един метър от готов под - едно от най-важните понятия при ремонт на апартамент. По всяко време на ремонта трябва да имате ясна представа къде се намира вашето ниво <<един метър готов под>> във всяка стая. Ще ви покажа как след основния ремонт нивото в цялото жилище да бъде на едно ниво, без никакви прагове и преходни лайсни. Определянето на това ниво става най-лесно с лазерен нивелир.

Както се казва, човек и добре да живее, идва един прекрасен ден, в който започва основен ремонт. Подмяната на настилките е една от задачите при такъв ремонт. Ще ви покажа ето на този макет тук как се определя нивото, така че след като положите всички настилки, всяка с различна дебелина,  да не се налага да слагате преходни лайсни при вратите и смяната на настилките.

един метър от готов под
                         
При един основен ремонт едно от най-важните неща е да определим нивото на замазката в целия апартамент. Така накрая на ремонта ще имаме едно ниво във всички помещения, независимо от вида на крайното покритие – гранитогрес, естествен паркет или ламинат, мокет или ЛВТ.                 

Започваме от входната врата. Най-често нивото на стълбищната площадка се приема за кота „0 „ или кота „готов под“.    

ниво на апартамент                           

За по голямо удобство тя се отбелязва на 1м височина и названието става „един метър – готов под“.            

Следващата ни задача е това ниво да пренесем във всички помещения и то на няколко места по стените. Това става най-лесно със лазерен нивелир който е поставен на подходяща стойка позволяваща повдигаме поне до 120см.
Ако има плавно нагласяване на стойката още по-добре.              

определяне на ниво   

След като сме нанесли нивото можем да пристъпим към измерване на съществуващото положение във всяко едно помещение. За целта трябва да имаме една летва с височина около 120см на която сме отбелязали с хоризонтална линия нивото „1м готов под“.                                                    

Разликата се получава между белега на летвата и лъча на лазерния нивелир. Ако например в дадена точка от стаята сме измерили 108см, това означава че тази точка е по-ниска с 8 см от нивото на стълбището.             

Нивото един метър от готов под се определя на няколко места във всяко помещение. 
Следващата задача е да се съобразим с избраното крайно покритие.     

Ако например то е гранитогрес 1см, прибавяме и 1см лепило и за замазката остават 6см или 1см+1см+6см = 8см
Ако за това помещение сме избрали масивен паркет с дебелина 2см, тогава става 2см+0.5см лепило + 5,5см замазка = 8см.

избор на лазерен нивелир                                 

За определяне на нивото ще ни трябват различни измервателни уреди, тъй като тази дейност е свързана с правилно и точно измерване.  Ако преди години това се правеше с воден, сега ще използваме лазерен нивелир. 
Сложете нивелира на стойката.

Първо, както каза и Боби, тръгваме от нивото на вратата. Целият апартамент трябва да стане с това ниво. 

Включваме и нивелира и определяме височина, която е позната под термина 1м от готов под – т.е. от нивото при входната врата вдигаме лъча на лазера на 1м. Това ниво се отбелязва в целия апартамент – по всички стени, във всички помещения. 
Ние работим тук в мащаб, но така става ясно за какво говорим.
Следва стъпка 2. 

Намираме най-високата точка на бетоновата плоча в целия апартамент. Ако тя е с поне 5 см под нивото на единия метър – всичко е наред. Ако е на 1 или 2 см под нея – имаме проблем, тъй като пясъчно-циментовата замазка трябва да бъде с дебелина минимум  3-4 см, като добавим и настилката,  ще трябва да се вдига нивото.

Ако имаме тези 5 заветни см, всичко е наред. 

Тя е най-важната, тъй като определянето на височината на замазката във всяко едно помещение трябва да се съобрази с вида на настилката.
В кухнята обикновено са плочки. Избрали сте керамични плочки с дебелина 1 см, прибавяме 1 см и за лепилото и така в кухнята от замазката, до определеното ниво 1м от готов под, трябва да има 102 см.

В хола ще залепим естествен паркет с дебелина 2 см. Лепилото е поне 0,5 см и така в хола замазката трябва да достигне до 102,5 см.

Ако ще се полага ламиниран паркет се следва същата логика на изчисленията. Само трябва да се прибави дебелината на задължителната саморазливна замазка – около 2 мм, подложката 0,5 мм, дебелината на паркета 0.8 мм 

Ако пък сте решили да положите мокет, или друга мека настилка, то замазката ще бъде по-висока. Трябва само да се прибави дебелината на саморазливната замазка и тази на покритието.

В банята обикновено се налага задигане на нивото, заради канализационните тръби, които трябва да минат по пода. Но там може и да задигнете нивото, тъй като освен тръбите трябва да се осигури и наклон към сифона.
Изчислява се на същия принцип – плочки, лепило, наклон от 0,2%.

ниво в апартамент

Изводът е, че за да имате еднакво ниво на всякъде в жилището след поставянето на различните подови настилки, замазката във всяко помещение трябва да бъде с различна дебелина. Е, разбира се ако сте решили целият под да е с една и съща настилка, например плочки, то тогава е по-лесно – замазката и тя трябва да бъде навсякъде на едно ниво.