Със съдействието на:

Инструменти:

Аксесоари, консумативи, приставки:

Видове бъркалки за строителни смеси

Изборът на правилната бъркалка за различните смеси осигурява по-кратко време за разбъркване, смес без бучки и по-лесна работа на майстора.

Целта на смесването е да се получи напълно еднородна смес по най-лесния и най-бърз начин. Но различните смеси – сухи или течни, съдържат различни съставки и се държат по много различен начин при бъркане.

Затова има и голямо разнообразие от бъркалки. За всяка смес трябва да се избере правилната бъркалка.Ако нямате представа коя бъркалка за какво е – попитайте консултантите те ще ви насочат. И когато разбърквате различни материали освен правилната бъркалка, много важно е да се грижите добре за вашите инструменти.

Почиствайте старателно бъркалките, защото това не върши работа. А удрянето с чук, за да отстраните втвърдения материал ще повреди не само самата бъркалка, но и вашата машина.Една качествена бъркалка струва пари, но добрата грижа ще удължи нейния живот.

 

Разбъркването по този начин няма да доведе до желания резултат.

 

Бъркалка за подови замазки и мазилки (Collomix WK)

Не че е грях, но на всеки, на когото се е налагало да забърка поне веднъж някаква  заводски произведена суха смес или дори боя, е използвал тази бъркалка.

Да, тази бъркалка се използва най-често при разбъркването на смесите. В около 75% от случаите.
Но тя е най-подходяща за разбъркване на по-тежки смеси -  мазилки,  подови замазки, но не и саморазливни замазки.

Различните лепилни смеси – лепило за плочки, за газобетон, се разбъркват най-добре с тази бъркалка (KR). Сигурен съм, че много от майсторите използват универсалната бъркалка (показва я), но при разбъркването с правилната бъркалка, в лепилната смес не остават бучки и тя става гъвкава и много по-лесно се работи с нея.

А сега ще видите какво се случва в кофата при разбъркване на различните материали с правилните бъркалки.

 

Бъркалка за саморазливна замазка (Collomix DLX)

Саморазливните замазки, които можем да кажем, че са доста капризен материал, се разбъркват с тази бъркалка. Целта е постигане на идеално гладка смес, без никакви бучки и въздух. Различните смеси за декоративни подове също се разбъркват с тази бъркалка.

Същата тази бъркалка се използва и при разбъркване на течни материали – грундове и бои например. Течните материали се нуждаят от същото движение на сместа по време на разбъркване, за да се уеднакви консистенцията и цвета.

 

Можете да разбърквате боята и с бъркалка само с едно витло или друга (DLX).

Важно е движението на течността при разбъркване да е отгоре надолу.

За крайния резултат при разбъркването на саморазливна замазка имаме две основни изисквания – абсолютно точно количество вода и правилна бъркалка.

 

При разбъркване с този вид бъркалка сместа се движи отгоре надолу. А самата конструкция на бъркалката, с двете витла едно над друго осигуряват силен токок на материала и така се предотвратява образуването на бучки. С движението си сместа увлича суха смес ако е останала на дъното и така разбъркването е по-бързо и качествено.

Важно е бъкалката да е изцяло потъла в сместа. Така не се вкарва въздух и витлото работи най-ефективно, с цялата си площ.

 

И незабравяйте да почистите бъркалката.

 

 

 

 

Бъркалка за лепила за плочки (Collomix KR)

За сухите лепилни смеси, ни е необходима бъркалка, която да разбие сухия материал във водата и да се получи пластичен разтвор без бучки.

И това не е педал за барабан. Това е едно улеснение за майсторите.

 

Чрез него фиксирате кофата, когато разбърквате гъсти смеси.

 

Крилото за смесване на тази бъркалка генерира голяма сила на срязване и така разбива бучките и хомогенизира сместа. Движението, на сместа при разбъркване е хоризонтално и при скоростта, с която се върти, всяка частица от сместа се удря поне по веднъж във всяко от четрите крила.

 

Ясно се вижда движението сна сместа и ефекта на засмукването, който играе важна роля за доброто разбъркване на материала.

Долната пластина изтъргва материала от дъното на кофата. Не се вкарва въздух в сместа.

По гладките крила на бъркалката не се задържа материал и тя лесно се почиства.