Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Осцилатор - един инструмент с много функции

Осцилаторът има много приложения и казват, че може да замени голяма част от другите инструменти. За мултифункционалния осцилатор има голямо разнообразие от приставки и ножове.

Формата и малкия размер на осцилатора и възможността за монтиране на аксесоара под различен ъгъл, позволява работа в области, които иначе са практически недостъпни. 

Разнообразието от приставки за мултифункционалния осцилатор непрекъснато нараства. Това позволява още повече гъвкавост при обработката на различните материали - стомана, алуминий, меки настилки, керамични плочки, твърда и мека дървесина и различни пластмаси.

Днес ще ви покажа няколко от най-използваните начини за работа с този инструмент, а със сигурност те са много повече.

Рязане на отвор в гипскартон с осцилатор

рязане на картонДа започнем с рязане с потъване. Инструментът е проектиран за тези т.н. „невъзможни“ рязания с потъване. Най-често отвори се режат за контакти или решетки, които трябва да се монтират в стената, но не са изрязани предварително в гипскартона.


Рязане с потъване в паркет с осцилатор

рязане на паркетС подходящ нож се изрязват и отвори в паркет или друга дървесина. Това е задача непосилна за друг инструмент.

Рязане на част от перваз с осцилатор

рязане на первазАко е необходимо да премахнете част от залепения подов перваз, сложете острието и изрежете парчето, което трябва да остраните. Аксесоара ще изреже с хирургическа точност ненужното парче.  Сега като се замисля, не мога да си представя с какъв друг инструмент може да се изреже перваза толкова прецизно и безболезнено.

Подрязване на каса на врата с осцилатор

рязане на каса на вратаПредставете си, че сте решили да подновите настилката в къщи, но без да махате старата. Просто редите ламиниран паркет върху старата основа. Стигате до вратата и имате две възможности – да дялате паркетината по сложния профил на касата или да подрежете касата и да пъхнете отдолу паркетината. Вторият вариант е много по-красив и лесен за изпълнение ако обаче имате подходящия инструмент.
Слагате острието и режете касата. След това само подпъхвате паркета и готово. 

Рязане на медни тръби с осцилатор

Ако до стената още стоят медните тръби от старата инсталация, само сложете подходящото острие и режете. Малкото острие и прецизното рязане няма да наранят стената и да се налага ново боядисване.

Шлайфане с осцилатор

шлайфане с осцилаторЗа шлайфане на малки и тесни повърхности се използва друга приставка. Инструментът е проектиран така, че при движението си, аксесоарът да прави по-голямо отклонение в частта, която е по-далеч от точката на присъединяване. Така и недостъпните за друг инструмент ъгли и места могат да бъдат обработени.

Подкопаване на плочка с осцилатор

смяна на плочкаКогато трябва да отстраните счупена плочка от стената или пода, пъхнете острието на аксесоара под парчетата и ги отстранете лесно едно по едно. Традиционното отстраняване би било с длето и чук, но то ще бъде далеч по-бавно и не толкова прецизно. Освен че разрушава свързващия пласт, острието почиства ефективно и остатъка  от старо лепило, така че здравата плочка да се залепи без да се надига от остатъците.