Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Как се работи с циркуляр

Ръчният циркуляр е машина, чиято основна задача е да задвижва диск, или по-точно да върти диск, който да осъществява рязането на различни материали. Както казахме и по-рано, основното му предназначение е да реже  дърво. Но със същия успех той може да реже и други материали. Всичко зависи от режещия диск. С циркуляра се реже праволинейно независимо какъв е материала, който режете

циркулярКогато избирате циркуляр на първо място, винаги помнете, че един добър инструмент трябва да има достатъчно сила, за да реже всичко - от твърда дървесина до пластмаса. Това е не само важно за успеха на работата, която вършите, но и за вашата сигурност.
По принцип има два дизайна на циркулярния трион. При традиционния циркулярен трион, двигателят е разположен на същата ос, на която е разположено и острието. Това до накъде прави ръчните триони компактни, леки и идеални за повечето приложения.

Има и циркуляри чиито мотори използват различни предавки за увеличаване силата на задвижване на режещия диск. Те са по-големи от ръчните и са пригодени за по-тежка работа.
Има и два вида захранване на ръчните циркуляри – с акумулаторни батерии и с кабел.
Производителите са насочили усилията си за създаване и производство на батерии за циркулярите, които да осигурят по-дълга работа на машината и да дадат възможност за рязане на по-твърди материали. За това се изисква и повече мощност.

дълбочина на рязанеДруга характеристика, която оказва влияние при избора на машина е максималната дълбочина на рязане.
Всеки циркуляр може да реже само с определен диаметър диск, което определя и максималната дълбочина на рязане.
Циркулярите, които могат да работят с по-големи дискове и съответно да режат по-дълбоко са по-тежки и с тях се работи по-трудно. Те са предназначени за по-професионална работа.

Друга разновидност на циркуляра е т.н. потапящ циркуляр. Принципът на действие при този вид циркуляри е малко по-различен. При работа с този циркуляр режещият диск се спуска отгоре към обработвания детайл. Това дава по-голяма прецизност при работа. С него се реже точно както под 90  градуса, така и под герунг.

Но днес нашият фокус е към ръчните циркуляри, при които част от компонентите са стандартни почти за всички класове и марки циркуляри.  

Две удобни ръкохватки, обикновено покрити с гума, осигуряват контрола върху машината. 

Предпазителят на дисковете е предназначен да покрива острието, когато трионът не се използва. При нужда той може да бъде отстранен и ръчно, но при стандартно рязане, той автоматично открива острието при стартиране на работата.

Дълбочината на рязане също може да бъде регулирана в зависимост от дебелината на материала, който се реже. Така с един и същи инструмент и диск могат да се режат материали с различна дебелина.

Регулирането на наклона е вече стандартна възможност за всеки ръчен циркуляр и е изключително полезно, когато трябва да скосявате под  ъгъл края на материала, който режете.

Пластмасов шаблон, разположен на видимо място в предната част на машина, помага при контрола на рязане. 

смяна на диск на циркуляраПри смяна на диска изключете от контакта или извадете батерията. За да  извадите от машината диска, с който сте работили, първо блокирайте вала а след това с  приложения ключ отвийте, махнете фланеца, отворете предпазителя и извадете острието.
При поставянето на новия диск следете за посоката на въртене, която е указана ясно на инструмента. Плоската страна на фланеца се поставя към диска. Валът трябва да е блокиран по време на затягането.

Обикновено дискът е разположен от дясно на мотора, тъй като повечето хора работят с дясната ръка, но има и модели специално направени за левичари, при  които дискът е от ляво, и така те имат по-добра видимост и контрол.

циркуляриВажно при работата с мощните ръчни електрически инструменти е да се спазват всички инструкции за безопасност. Освен това удобството при работа съвсем не е за пренебрегване.

Затова и използването на различни приспособления, прави работата не само по-лесна , но и по-прецизна.

Основните трудности за един непрофесионалист при рязане с циркуляр са няколко:
- рязането на детайли с много малка ширина. Когато се налага такова рязане, металната плоча не може да легне стабилно върху повърхността и срязът може да се изкриви. Рязането на тънки ивици при оразмеряване на кухненски плотове може да доведе и до ситуацията „Три пъти го рязах, а той все къс“. За да получим точно оразмерен детайл е необходимо прецизно мерене, но и прецизно рязане.

Стенли ще ви покаже как скъси с 1 см кухненския плот на един негов приятел, решил да смени плота на кухненските си шкафове.
- друг проблем е изкривяването на сряза в края, поради липса на достатъчен контрол.