Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Как се работи със саблен трион

Ще говорим за сабления трион. Какви ножове има и какво трябва да знаем при работата ни със саблен трион? Този инструмент има изключително разнообразни приложения. От рязането на клони в градината до рязане на метал в работилницита.
Може да замести ръчната ножовка, затова понякога се нарича електриска ножовка. За сабления трион има голямо разнообразие от ножове за различните приложения.

триониИска ми се днес първо да поговорим за триона. Трионът е инструмент, познат от дълбока древност. Най-общо казано трионът е инструмент, който използва твърдо острие за разрязване на по-меки материали. 

В зависимост от епохата, през която е бил използван, трионът е е бил от камък през през каменната ера и метален през бронзовата. Колко просто, нали. Днес нещата са далеч по-сложни и мнооого разнообразни.

Затова в част от предаванията и през този сезон ще разглеждаме подробно инструментите. 
Влезте в сайта и там ще намерите подробна информация  за  инструментите и правилния начин на работа с тях и много практични съвети.

Днес на фокус е сабленият трион.

саблен трионВсички производители имат в асортимента  си такъв инструмент. Сабленият трион е изключително полезен и многофунционален инструмент, който се използва при ремонтни работи, в градината, в гаража, в работилницата – навсякъде. По начина на своята работа прилича на ръчен трион, тъй като и при него движението на режещото острие е възвратно-постъпателно или по-просто казано напред-назад.

ташев магазинВ магазина ще получите компетентен съвет от консултантите, за да направите своя информиран избор. Те ще ви посъветват кой инструмент е най-подходящ за работата, която искате да свършите. 

ножове за саблен трионПри рязане със саблен трион има две основни правила – да се реже с подходящ за материала нож и дължината му винаги трябва да е по-голяма от дебелината на детайла, който режете. Ако е къс по време на рязането той влиза вътре в материала и може да заклини, което би довело до повреда на инструмента или пък до нараняване.

рязане със саблен трионПреди да се опре в материала, острието на сабления трион трябва да се движи, т.е. натиснете бутона и чак  тогава доближете ножа до материала. 

Яката или ограничителя се опира плътно върху повърхността на  материал. Това намалява вибрациите на инструмента и го стабилизира да не се движи напред назад заедно с ножа. 
Сабленият трион се държи стабилно с две ръце. Така ако случайно ножът заклини ще имате по-голям контрол.

И тъй като много често дървения материал е придружен и от пирони, за по-сигурно режете с нож който е за дърво и метал. Не е случайна тази комбинация, нали?


нож за саблен трион ташевСъс саблен трион можете да направите прорез през повърхността на някаква плоскост.
Стартирайте ножа и чак тогава го опрете в повърхността. Не натискайте – ножът сам ще свърши работа.

Има няколко общи правила при рязане със саблен трион. 
Работи се винаги без натиск върху ножа и без да се бърза, за да не загрява ножа и за да не се счупи. 

Когато сменяте ножа, уверете се че инструмента е изключен или без батерия и не го пипайте с гола ръка, защото може да е горещ. 
Регулирайте скоростта на рязане от бутона на инструмента.

И още едно нещо, което е важно. След като свършите работа погрижете се за инструмента – почистете го от всякакви остатъци от дърво, метални стружки и прах. Така животът му се удължава и ще сте спокойни, че когато ви потрябва той ще бъде готов за работа.