Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Как да изберем перфоратор

Каква е разликата между перфоратор и бормашина? Защо перфораторът може да пробива бетон, а бормашината не? Какви са принципите им на работа?
Ще разбере какви за предимствата на безчетковите перфоратори с кабел. Какво да гледаме като избираме перфоратор? Какви характеристики имат перфораторите и как да изберем правилния?

Продукти в това видео:

натискане на перфораторПогрешно е схващането, че по-голямата сила на натискане при къртене, приложена от работещия, ще увеличи енергията на удара на машината.
Това само би довело само до натоварване на двигателя    и до по-голяма умора на работещия. Всъщност перфораторът върши работата с ударното движение на свредлото и собственото си тегло.

Пробиване на бетон с перфоратор

пробиване на бетон с перфораторЗа да се направи по-лека и по-малко изморителна работата, в машините се вграждат анти вибрационни системи. Тези системи компенсират вибрациите, които отиват към ръцете на работещия,  но не намаляват силата на удара на длетото.
У нас не знам, но в някои страни по-на запад, според вибрациите на машината се определя и разрешената продължителност на работа на един  човек с нея.
За разлика от бормашината, при перфоратора ударното действие и въртеливото движение са две отделни неща и могат да бъдат включвани по отделно.  

Къртене с перфоратор

къртене с перфораторВключвате само на ударно действие, слагате длето за къртене и перфоратора се превръща в къртач. 

Пробиване на дърво с перфоратор

перфоратор бормашинаАко разполагате само с перфоратор и се налага да пробивате метал или дърво, сложете специалната приставка със SDS захват и патронник за  кръгли свредла, включете само въртеливата функция и пробивайте.

Перфоратор със сменяема глава

перфоратор сменяема главаНо тъй като самият механизъм за SDS захвата има определени хлабини, за да може свредлото да се движи, по-добрият вариант за пробиване на по-точни отвори е перфораторът да има сменяема глава. Така се стабилизира движението на свредлото.


Както разбрахте има определени характеристики, с които трябва да се съобразите при избора на перфоратор. 

Как да изберем перфоратор

избор на перфораторАко изберете акумулаторна машина, това ще ви гарантира по-голяма мобилност и разбира се относителна независимост от електричеството. Производителите на инструменти вече ги направиха много близки като характеристики до тези с кабел. Един приятел онзи ден ми се похвали, че си купил акумулаторен перфоратор. Да, изръсил се е малко повечко за машина, 2 батерии и зарядно, но от тук нататък каза, че ще си купува само инструменти. Ще си използва тези батерии. 


А акумулаторните машините без батерии не са толкова скъпи.


Все пак, ако ви се налага да работите ежедневно и по-продължително време или не ви се инвестира тепърва в батерии, изберете перфоратор с кабел. Той е винаги готов за работа пък и  не на последно място по-евтин като първоначална инвестиция.


Безчетков перфоратор

безчетков перфораторНапоследък иновация при инструментите са безчетковите двигатели. 
При инструментите с батерия това означава повече мощност или повече работа с една батерия. Пък и няма четки, които да се износват.


Безчетков перфоратор с кабел

Но за какво ни е безчетков двигател при електроинструментите с кабел?

При работа на големи обекти често се използват удължители, а дългият кабел води до пад на напрежение и от там до намаляване на мощността на машината. 

И вашият мощен перфоратор работи като бормашинката на онзи.

При безчетковите машини нямаме този проблем, защото електроника управлява електродвигателя и компенсира пада на напрежение в удължител с дължина до 50 м.

Характеристики на перфораторите

характеристики на перфораторитеПерфораторите имат много характеристики, от които зависи тяхната работа.

Един от най-важните показатели е силата на удара, която се измерва в Джаули. Когато избират перфоратор, много хора освен обороти, честота на ударите, мощност, гледат най-вече силата на удара.

Моят съвет е основната характеристика, която трябва да ви ръководи при избора на перфоратор, да е максималния диаметър на пробиване в даден материал.
Но тук  идва и тънкия момент. Ако си правим сметка, че ще пробиваме по цял ден отвори в бетон 20-22мм, това не означава, че взимаме перфоратор с максимален диаметър на пробиване в бетон 24мм и всичко ОК. 

Доказано е, че оптималният диаметър на свредлата, с които ще работим  продължително време, трябва да е наполовина на максималния. 
Това означава, че ако ще пробиваме със свредло с диаметър 10-12мм в бетон, взимаме перфоратор с максимален диаметър на пробиване 24-26мм. Не че не можем да пробиваме и по-големи отвори. Можем но еднократно или инцидентно. Натовареното използването на машината за пробиване на отвори с размери, близки до максималните ѝ възможности, води до много по-бързото ѝ износване.
Така ще сме сигурни, че сме избрали правилния перфоратор и той ще ни служи дълго време. 

А ако сте домашен майстор или както аз ги наричам хоум геймърите, вземете си SDS-Plus перфоратор в 2-3 килограмовия клас, ако имате вече винтоверт с батерия на същата марка, може и безжичен. Пък ако някога ви се наложи по-тежка работа, винаги можете да вземете под наем по-голям. Но не забравяйте, една добра машина е нищо без добър консуматив към нея. Затова за различните видове свредла, използвани с перфораторите ще говорим в следващото предаване.