Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Монтаж на сифон

Независимо какъв сифон сте избрали – дизайнерски или по-обикновен, има два размера, които трябва да бъдат съобразени с вашата мивка – размерът на канализационната тръба, който обикновено е ф50 и размерът за решетката на мивката. 
Чудя се какво може да се обърка при монтажа?

Избор на сифон

Избор на сифонВсеки от сифоните си има своите плюсове и минуси – едните са евтини, но се запушват по-бързо и трудно се почистват, другите са по- лесни за монтаж. Има и дизайнерски сифони, които монтирани под мивката изглеждат елегантно.
Обиновените ПВЦ сифони освен с твърда връзка към канализационната тръба, могат да бъдат и с гъвкава гофрирана тръба. Но тя задържа много мръсотии и трудно се почиства.


Затова препоръчително е да си купите сифон с твърда връзка, което обаче предполага по-прецизно оразмеряване на тръбите,  за да не се окаже след това, че три пъти я мерите и режете, а тя все къса.
Задължително е да се сложи и уплътняващ маншет в канализационната тръба. Така ще се запучи отворът плътно и няма да излизат нито миризми, нито вода.


Най-често винтът за фиксирането на решетката е изработен от метал, който ръждясва. Сякаш никой не се е сетил, че от там ще тече вода непрекъснато. А той ръждясва така, че повече не може да се отвърти. 
Та още преди да го монтирате, си купете винт неръждавейка и го сменете.

 

Mонтаж метален тръбен сифон

тръбен сифонМеталният тръбен сифон е доста по-елегантен от пластмасовия и се монтира лесно. Ако са спазени разстоянията, за които говорихме преди да монтираме мивката, няма да се налага и рязане на тръбите.
Витлото се монтира в отвора на мивката и се слага сифона. Всички уплътнения трябва да са си на мястото, така че проверете по масата дали не е останало някое от тях.

 

 

 

Монтаж на дизайнерски сифон

дизайнерски сифонПонякога се налага рязане на тръбите на сифона, за да се скъсят. При вкарването на тръбата, тя не трябва да опира в коляното от канализационната инсталация, защото водата няма да може да се оттича свободно, а това ще доведе до запушване.

Затова оразмеряването трябва да е точно.

 

 

 

Оразмеряване на тръбата на сифона

рязане на тръбата на сифонаОбикновено върху диска за рязане, който се слага във флекса, са отбелязани материалите, които са подходящи за него. Няма нужда да режете тръбата с диамантен диск, а такъв за метал.


Където тече вода и има сглобка – трябват и уплътнения, така че след рязането на тръбата трябва да се поставят отново.
При монтажа, тръбата както казахме трябва да влезе навътре в канала, ама и не чак толкова навътре, за да не направи тапа и водата  да не може да се оттича свободно. Както се казва – трябва да го почувстваш.