Със съдействието на:

Инструменти:

Аксесоари, консумативи, приставки:

Монтиране на сифон и смесител, трикове при боядисване и отсичане на боя

Днес продължаваме със сифона, защото какво е мивка без сифон.  Сифонът има две основни функции – да предотвратява запушването на тръбите, като задържа хранителни отпадъци, а водата, която образува водна тапа в тялото на сифона, не позволява на неприятните канални миризми и опасни газове да се разпространяват вътре в помещението.А какво ни трябва, за да можем още днес да използваме мивката?

СифониПърво сифон. Ако нямате шкаф под мивката – изберете дизайнерски, ако пък сифонът ще се скриe в шкафа – може по-обикновен метален или ПВЦ. Ще ви трябва витло и маншон за тръбата ф50.
Ъгловите кранчета, които ще се монтират преди смесителя трябва да са с размери, които съответстват на размера на меките връзки на смесителя – ½ или 3/8. Това трябва да се провери предварително. Не че няма преходници, но по-добре си купете кранчета с подходящ размер.

Тефлоновата лента ще се  уплътни резбата на кранчетата. Може и със кълчища.

Валяци, хартиено тиксо, четки, ще ни трябват за да ви демонстрираме няколко начина за отсичане между два цвята боя. 
Големите майстори топят мечето направо в кофата, но за по-неопитните, ваничките са си задължителни. Задължителен е и акрилния силикон. Той се боядисва и ще го използваме при един от начините за отсичане.

С инструмент за отсичане може да си улесните малко работата, но и той си има своите тънкости. Ще ви ги покажем в предаването.

Всичко това ще ви трябва и на вас, когато боядисвате.
И не забравяйте дреболиите – тиксо, макетен нож.


Напазарувайте необходимите материали и инструменти

Запомнихте ли всичко? Ако не помните, записвайте си и отивайте към Ташев-Галвинг да пазарувате.  Отивам и аз.

За сифона и кранчетата и всичко необходимо за монтажа им ще минем през ВиК  щанда.

Традиционно за боядисването трябват различни размери и видове валяци, четки, ванички.

За да ви покажем различни начини за отсичане ще ни трябва тиксо, силикон, четка и инструмент за отсичане.

Взимаме всичко необходимо и отиваме, че Стенли ни чака.


Това е. Спестихте поне 20-30 лв. И помнете колкото по-скъп е сифонът, толкова по-скъп е монтажът. Но без значение от цената, шепа вода е това, което стои между вас и киселото зеле на съседа, което е решил изсипе в тоалетната по средата на лятото.


Трикове за боядисване и отсичане

Еееех, едно време ремонтитите не бяха това , което са сега.
Почти всички си правеха ремонтите сами. А ремонтът се състоеше в смяна на тапети или пък боядисване на старите тапети, защото на никой не му се занимаваше да ги сваля, да мие стените, да шпаклова и да боядисва.

А, да, бо-я-дис-ва-не. Сега към боядисването се подхожда по-научно.
Първо боя – каква боя. Всъщност боя е турска дума. Защо ли точно тази дума сме взели от турците, не знам. 
Едно време имаше латекс и това е. Сега вече изборът на бои е изключително разнообразен – но две са основните категории бои – бои на водна основа, които се разреждат с вода и бои на основата на органичен разтворител.

Второ – валяк – какъв валяк за каква боя?
И трето разбира се – бояджия. Обикновено той е този който трябва да оправи всички поразии нанесени от зидари, мазачи и шпакловчици. С една дума – бояджията ще го оправи. Каквото и да е то.
За боите може да се говори много. Така че да го оставим за друг път.