Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Безчетков винтоверт (brushless)

Винтовертите са едни от най-използваните инструменти. С него можем да завиваме, развиваме, пробиваме, шлайфаме и извършваме какви ли не други дейности. Иновацията при винтовертите са безчетковите инструменти.
Безчетковите двигатели на инструментите ни дават по-дълъг живот на машината, по-добър контрол, повече мощност на електродвигателя и повече работа с една батерия.

Продукти в това видео:

brushless винтоверЩе започнем с винтоверта. Един от най-универсалните инструменти. Може в някаква степен  да замести почти всеки друг. В повечето случаи е с батерия, за да е не се борим с кабели по време на работа.

безчетков винтовертОсвен за завиване на винтове, този инструмент може да замени бормашината при пробиване на отвори в дърво или метал.  Има дори модели с ударна функция подобна на бормашината или перфоратора. 

винтоверт без четкиВинтовертът има патронник, който се стяга на ръка. Можем да поставяме свредла с кръгли или шестостенни опашки или магнитен държач за  накрайници и битове.


Обикновено винтовертите имат две скорости – бърза и бавна. Бавната е с по-голям въртящ момент за завиване на по-големи винтове.

В предната част има механичен съединител, с който нагласяваме максималния въртящ момент на завиване. Така винтовете не се  пренавиват.

Вече има така наречените безчеткови или brushless винтоверти. Това означава, че електромоторът на машината не използва четки, за да захранва ротора с електричество, а електроника определя поляритетите на намотките, които вече са на статора, вместо на ротора. Или по-просто казано няма четки, които да се замърсят или износят.

Освен това липсата на четки (brushless) повишава въртящия момент на винтоверта и удължава неговия живот.