Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Ударен винтоверт

Този тип ударни завиващи инструменти имат ударна функция, която е доста по-различна от ударната функция на перфоратора. Когато ударния винтоверт достигне определено натоварване,  той започват да съхраняват енергия във въртеливото движение на един елемент в машината и след това от веднъж я освобождава под формата удар, който се предава към винта или болта. Използването на натрупаната кинетична енергия осигурява много по-голям въртящ момент, отколкото ако се разчита само на мощността на електромотора.

Сега продължаваме с едни интересни машини, приличащи малко на Мопс в муцуната. Това са ударният винтоверт и гайковерта.

ударен винтоверт


Да започнем с ударния винтоверт. Ударният винтоверт се използва най-вече за завиване на винтове в дърво. Има шестограмен патронник. Без натоварване звучи като обикновен винтоверт. Но когато достигне определено натоварване се включва ударната функция с характерния тракащ звук.

ташев галвинт ударен винтоверт

Ударният винтоверт натоварва значително по-малко ръката, защото в момента на удар въртящата се тежест е това, което завива винта. Освен въртеливото движение, ударът прилага и сила напред, което означава, че няма нужда от голям натиск по време на завиване и има много по-малък шанс от закръгляне на главата на винта.

 

завиване с ударен винтовертАко правите дървени конструкции или покривни обшивки, ударният винтоверт си е направо задължителен.
Да видим сега какво ще стане с големите винтове, които Боби донесе.
С такива винтове сигурно сега захващат гредите на катедралата Нотр Дам.

За по-големи винтове превключваме на по-мощен режим.
Ударната функция подпомага завиването и дори големи винтове се завиват с лекота.
Развиването е бързо и не нарушава прорезите на винтовете.

ударен винтоверт и гайковерт

Когато използвате ударен винтоверт е добре добре с него да предвити и съответните специални усилени или торсионни битове.
Усилтените битове най-често са черни и са направени от по-здрава стомана и специално за работа с ударен винтоверт, защото издържат на пиковите натоварвания на инструмента.

Торсионните накрайници са изтънени в средната, която е проектирана да поема част от силата на ударите на ударния винтоверт, като по този начин запазва по-дълго бита и главата на винтовете.