Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Как се работи с прободен трион (зеге)

Прободните триони, често наричани зеге, обаче са най-универсалният вид триони. С прободният трион се реже с голяма точност както по права, така и по крива линия.  
За по-сериозна работа ще ви трябва и по-мощен трион. При работа с прободния трион, от съществено значение е изборът на ножче.
Основните материали, които се режат с прободен трион са дърво, пластмаса, метал, гипскартон и фазер, керамика, топлоизолационни панели. На практика всякакви. Но за всеки от тях има набор от ножове, с които е препоръчително да се работи.

Захватът на ножчетата за прободния трион е два вида – У и Т. Наименованието им идва от формата на опашката. Повечето машини работят и с двата вида захват.

прободен трион
Ножовете за дърво са няколко вида. По-широките са праволинейно рязане, а по тесните позволяват рязане по крива линия.
За по-губо рязане се използват триони с по-големи зъби и по-широка стъпка. 
За по-финно рязане, тази стъпка или по-точното понятие е TPI (брой зъби на инч) трябва да е по-тясна. Т.е. зъбите са по-малки и по-гъсто разположени.
Дебели летви или греди, се режат с по-дълги ножове.

За рязане на отвори в керамични плочки се използва нож с диамантена посипка на острието.


Ето какво трябва да направите преди да започнете работа с прободния трион:
1. Да изберете подходящия нож за материла, който ще режете. В тясната част на ножа можете да намерите информация за материала на ножа. 
2. Да определите оборотите, при които ще работите – по правило по-меки материали се режат на по-високи обороти, а по-твърдите на по-ниски обороти.
3. Да определите аплитудата на махаловидното движение. По принцип прободният трион реже чрез възратно постъпателно движение на ножа перпендикулярно на повърхността. Добавяйки махоловидното движение на ножа добавяме и движение напред назад, което улеснява изхвърлянето на стърготините и рязането. 

зеге
Максималните обороти на прободния трион се определят с плъзгача опред, а допълнителен контрол по време на рязане имате с плавния спусък.
Степента на махаловидното движение се задава от страничния плъзгач.
При включено махаловидно движение, при прибиране нагоре ножът замахва напред към материала, а при слизане надолу – се връща обратно.
Колкото по-голямо е махаловидното движение, толкова по-бързо режете, но срязът е по-груб.

Твърди материали, като метал или керамика се режат на бавна скорост и без махаловидно движение.

За рязане под ъгъл плочата на инструмента се настройва  с приложения шестограм като се задава желания ъгъл.

ножчета за прободен трион
Плочата на инструмента трябва да ляга изцяло върху детайла, който режете. 
Детайлът се фиксира добре със стеги, за да не вибрира при рязане.
Не натискайте излишно инструмента. Няма да свършите по-бързо. Рязането трябва да  е равномерно без насилие. 
За криволинейно рязане сменете ножа. Управлението се прави чрез  упражняване на натиск в задната част на инструмента, а не странично. При страничен натиск ножът би могъл да се счупи. 


А сега ще направя няколко демонсрации на най-често срещаните ситуации при рязане с прободен трион.

рязане със зеге
За рязане на мека дървесина, каквато е иглолистната, избираме нож за дърво. Ако при  рязане не ни трябва чист сряз, режем на бързи обороти и максимално махаловидно движение. 
Детайлът се фиксира, така че ножът да може да се движи свободно, така че погледнете отдолу, за да сте сигурни.
Преди да се опре до обработвания детайл ножът тряба да се движи. 
Плочата ляга плътно и стабилно върху детайла. При рязане с прободен трион не бързайте и не насилвайте инструмента, бутайки го напред. Можете да се ориентирате и по звука, дали моторът е затормозен или реже максимално ефективно.


С прободния трион можете да режете и по-дебели детайли, като гредички например. Тук освен по-дълъг нож, ще ви трябва и по-мощен трион. Скоростта и махаловидното движение са максимални.
В упътването на всеки прободен трион е написано до каква дебелина метал или дърво е подходящо да режете с него.

При рязане на дървесна плоча ОСБ, която по принцип е груб материал, не се изисква кой знае колко прецизно рязане. Слагаме нож за по-грубо рязане на дърво и режем на по-висока скорост. Тук махаловидното движение също трябва да е максимално.

Когато сменяте ножа на инструмента, винаги изключвайте от мрежата или отстранявайте батерията. При рязане на шпертплат или ПДЧ, обикновено се изисква по-чист сряз и затова трябва да сложим нож с по-гъсто разположени зъби и  да режем на бърза скорост. Махоловидното движение не трябва да е включено.

При рязане с прободен трион винаги едната страна на детайла се получава  по-чист сряз. При стандартни ножове това е от долната страна. 

Това не важи обаче ако сте избрали нож за дърво с обратен наклон на зъбите. Ако ще правите вътрешен кръгъл отвор в плота за мивката в кухнята, първо пробийте отвор със свредло, с диаметър по-голям от широчината на ножчето. След това вкарайте ножа вътре в отвора и режете. 

Кръгли отвори с по-малък диаматър се режат с по-тънък нож. За да контролирате линията на рязане упражнявайте натиск в задната част на инструмента. Не го накланяйте. Режете на по-бърза скорост и без махаловидно движение. И без това зъбите на този нож са в обратна посока и режат при движението си надолу. Така ще получите красив сряз от лицевата страна на плота.

Ако трябва да изрежете вътрешен правоъгълен отвор за контакти в гърба на кухнята, след като сте отбелязали точно мястото, пробийте два отвора в двата срещуположни ъгъла на правогълника.
Вкарайте ножа и режете от отворите към срещуположните ъгли. 

Метал се реже с нож за метал, на бавна скорост без махаловидно движение. Когато режете тънка ламарина обаче няма да можете да я фиксирате добре и тя ще вибрира от свободната страна, което затруднява рязането. 

Затова можете да подложите отдолу плоча от дървесни частици, да фиксирате ламарината и плочата и така да режете. 

Тръби ПВЦ и други пласмасови материали се режат на по-бавна скорост, за да се избегне топенето на материала.
Прободният трион има безброй приложения, стига да използвате правилния нож.

При редене на ламиниран паркет се налага както праволинейно рязане на дъските, таки и оформяне на отвори около тръби или врати. Режете на бърза скорост и без махоловидно движение. Ако режете със стандартен нож за дърво, поставете дъската с лицевата страна надолу, за да имате по-чист сряз.