Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Силикониране на мивката

За силикона в банята много се е изприказвало. Но това, което е важно да се знае е че той трябва да е санитарен. Т.е. в състава му са включени антибактериални съставки, които предотвратяват образуването на мухъл, поне за известно време. И второто нещо, което трябва да се знае е как се полага силикон в банята.

Продукти в това видео:

Няма кой знае каква разлика при санитарните силикони на различните производители. Оцветени в цветовете на фугиращите смеси. За силиконирането на бялата мивка ни трябва бял силикон.

Днес ще положим силикон на вече монтирана мивка.
Това, че трябва да се отрежат флакона и човката, в това никой не се съмнява. Отвора на човката  се реже под ъгъл.

Отворът не трябва да бъде много широк, колкото по-широк, толкова повече силикон върху повърхностите, толкова по-трудно заглаждане. Но същевременно не трябва да бъде и много тесен. 


Винаги, когато работоте със силикон, слагайте ръкавици 

Силиконът се полага точно между стената и ръба на мивката с равномерно движение и с постоянен натиск върху спусъка на пистолета,


Силиконът се заглажда със  специална силиконова шпакла за силикон. Те са с различни рамери и с различни заобляния. Избира се най-подходящата за случая. 
Важно в как е обърната шпаклата – от едната страна тя отрязва като с нож силикона, без да оставя следи по стената и мивката, в другия случай само ще го размаже.
Силиконът се обира с уверено еднократно движение.

Това, което забравих да ви кажа, но е изключително важно е, че при полагането на силикона, двете повърхности трябва да са абсолютно сухи.
Нанесеният силикон трябва да се остви да изсъхне. Трудно се правят поправки на вече нанесен силикон. 

Някои компании препоръчват облепване с тиксо на двете повърхности. Това ще ограничи размазването на силикона по повърхностите, но ще остави ръб, колкото и тънко да е използваното тиксо. По-несигурните в полагането на силикона могат да залепят и тиксо. Няма лошо.