Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Монтаж на врата

Ще монтираме вратата като използваме комплект за монтаж на врати на Wolfcraft.
Комплектът за монтаж на врата се състои от 2 вида стеги, които се захващат към касата и улесняват фиксирането и нивелирането на вратата.
След това се използва слабораздувна монтажна пяна за монтаж на врати.

За да покажа как се монтира вратата съм подготвил една доста внушителна мостра. Но пък всичко ще бъде напълно реално.
Искам само да припомня, че вратите се монтират след като всичко е готово – подовото покритие трябва да е положено и стените да са  боядисани.

монтаж на врати


Миналата седмица, един приятел, вече напълно изтощен от ремонта на апартамента, който се проточи около година, беше стигнал до вратите. Чакаше само монтажниците. Имаше записан час за монтаж след около 15 дена. А трябваше вече да се нанасят, тъй като ги гонеха от жилището, където живееха под наем. Та отидох да му помогна. Взех си комплекта на Wolкraft и 6 врати бяха монтирани до обяд. Нанесоха се още на другия ден, а аз си изкарах почерпката. Ще ви покажа как.

монтаж на врата


След като касата е сглобена, застопорете едната от двете стеги от комплекта за монтаж на интериорни врати  в горния край. 
Премествате застопорената стяга в средата на касата и там вече затегнете. Така двете страници на касата ще бъдат на определеното разстояние.

нивелиране на врата


Втората стяга от комплекта за монтаж на интериорни врати също се застопорява, като се поставя в горната част и се премества и затяга в долния край на касата.
Така касата се стабилизира и сраниците й са успоредни една на друга.
Изправете касатата и спокойно я пренесете до отвора в стената. Тя няма да се размести. 

врата


За да работи добре вратата, да не се отваря или затваря сама, касата трябва да е перфектно нивелирана. 

С допълнителните стеги вратата трябва да се фиксира в горния край, след като се нивелира.
След нивелирането отвсякъде, всички стеги се затягат.

Металните рамена на стегите се фиксират към зида за още по-голяма стабилност.


Някои от вас сигуро не знаят какво значи “клепе”. По-възрастните и особено тези, на които им се е налагало да сменят врата в старо жилище от 60-70-80 те години на миналия век много добре знаят. Вече никой не монтира врати с клепета и с пирони. 

Монтажната пяна напълно е изместила този остарял начин на монтаж.

монтажна пяна


Сетих се за един приятел, дето сам си беше монтирал една врата. Ама то човек може толкова, колкото знае. Та той след като фиксирал вратата взел някаква пяна и обилно напръскал между касата и зида. Даже не му стигнал един флакон. Не е такъв човек да пести от пяната. Та като се върнал да слага крилата на другия ден, че нещо имал работа, касата  станала почти на Х.


Полиуретановите пени се разширяват след нанасяне и се втвърдяват от влагата във въздуха, затова можете да напръскате повърхностите с вода. Слабо експандиращите се разширяват по-малко от 50%.


При монтаж на врати е по-добре пяната да е ниско експандираща, т.е. да не се разширява много след нанасяне, за да не деформира касата при неточно дозиране. Пък и така е по-икономично, тъй като няма да се налага да режете и изхвърляте втвърдената  излишна пяна.
Освен че фиксират касата към зида, монтажните пени имат  шумо и топлоизолираща изолираща роля. Това е особено важно при монтаж на външни врати.
Препоръчително е флакона да се разклаща по време на работа. 

Кухините трябва да се запълнят не повече от 65%, тъй като пяната има последващо раздуване, макар и минимално.


Пистолетната пяна трябва да втвърди преди да се монтират первазите и крилото. Времето за втвърдяване зависи от влажността и от температурата на въздуха.

В зависимост от модела на вратата са и пантите. Монтирайте ги по указания от производителя начин. 

След като пяната се втвърди, махаме стегите и слагаме первазите. Ако не лягат добре върху стената, то тогава извикайте бояджията да изправи стената или пък замаскирайте със акрилен силикон и боядисайте внимателно.