Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Всичко за прободния трион, монтаж на первази, нивелиране на плочки

Днес ще обърнем по-голямо внимание на инструмента, наречен прободен трион, популярен и като зеге.

Всъщност за начало на прободния трион се смята 1946 година, когато швейцаркият инженер Алберт Кауфман, заменя иглата на шевната машина на жена си с тънко назъбено острие. А вместо плат, той подложил тънка дъсчица. Разбира се, за да стигне до днешния си вид, прободният трион е претърпял огромно развитие, но това, което остава непроменено и до днес е възвратно постъпателното движение на тънкото ножче на триона и перфектното криволинейно рязане. Ще ви разкажа подробно за този инструмент.

След това ще монтираме первази. Знаете колко често трябва да слагате нещо в ъгъла на стаята, за да прикриете не добре монтираните первази. Но с помощта на един шаблон, всички первази в ъглите,  били те прави, остри или тъпи, ще са монтирани перфектно. 
А за лепене на големи керамични плочи, помощта на нивелираща система хич няма да ви е излишна. 

Точно както всеки друг продукт, има инструменти, които вършат една определена работа най-добре. Понякога са им добавени и различни  екстри, които допълнително улесняват или правят работата по-приятна.

прободен трион

Производителите се стремят да предложат инструменти с все повече функции и така да ги направят универсални, но със сигурност има един, който е най-подходящ за нея.

ножчета

Днес ще говорим за работата със прободния трион. 

С прободния трион могат да се режат изключително разнообразие от материали – твърда и мека дървесина, различни видове метали, пластмаса, керамика, дори дунапрен. За различните материали са ви необходими и различни ножчета.

махаловидно движение


Производителите са се погрижили да осигурят изключително разнообразие от консумативи за прободния трион. 

Здравей, Стенли, днес основната ни тема е свързана с прободния трион и рязането на различни материали с него. Затова съм ти донесъл няколко ножчета за рязане на дърво, метал, пластмаса. А това ножче е за рязане за керамика.
Основата на прободният трион обикновено се поставя върху материала, който се реже. Но аз съм ти донесъл и една приставка,  на която да монтираш прободния трион отдолу. 
Оставям те, за да обясниш по-подробно как се реже с прободен трион или така нареченото зеге.

Благодаря ти. Аз първо ще кажа по няколко думи за тези инструменти, които съм наредил на масата, а след това ще режем и с прободния трион.

Вижте тази мостра и си представете, че това е стая с нареден скъп естесвен паркет. Има си и външни и вътрешни ъгли. Всичко е наужким, но то си чиста истина. Всеки има такава стая.

шаблон за первази


Монтажът на первазите е предизвикателство. Не говорим за ПВЦ первазите, които се продават със съответните допълнителни елементи за ъгли и тапи. Там ъгълът трябва да е прав, иначе гориш.
При монтаж на дървени первази, независимо от ъгъла на стената, рязането под герунг е задължително. Визията е съвсем различна, когато двата перваза са съединени почти невидимо. Но те трябва да са изрязани прецизно според ъгъла.

шаблон за первази

А сега искам да ви покажа как правилно да използвате системите за нивелиране на керамични плочки.

Системите за нивелиране на плочки се използват все по-често, тъй като плочите стават все по големи. Плочи с размери 20х120, 60х120см, вече са нещо стандартно и не стряскат плочкаджиите. 

Новите технологии позволяват производството на големи, тънки и гъвкави плочи. Плочи с дължина от над 1 м няма как да легнат плътно върху основата и образуват т.н.корем. 

Този проблем може да се реши само със система за нивелиране на плочки.

нивелиране на плочки

И тук не говорим за голямоформатни плочи с размери поне 3х1м. За лепенето на такива плочи трябва специално оборудване и нивелиращата система е само част от него.