Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Как се работи с ъглошлайф, използване на химически анкер, монтаж на аксесоари

Ще ви покажа основните правила и начини на работа с ъглошлайфа или така наречения флекс. Ще разкажа за различните размери машини, дискове и тяхното приложение.
След това ще видите как се използва химическия анкер за окачване на товари до тон и половина. После ще монтираме аксесоарите в банята - дозатор за сапун и чаша за четки.

Продукти в това видео:

Ще започнем с темата, свързана с коледните подаръци и с използването на инструмента наречен ъглошлайф.
Защо “ъгло”, ще ви кажа, за “шлайф” и сами ще се досетите. Всеки уважаващ себе си домашен майстор притежава поне един ъглошлайф. Това е един от най-използваните инструменти, тъй като с него можете да срежете почти всеки материал, да загладите, почистите или полирате почти всяка повърхност.

ъглошлайф

Защо този инструмент се нарича ъглошлайф? Не защото шлайфаме само под ъгъл. 
Името му идва от разположението на осите, които осъществяват работното движение на диска. Оста на електромотора, който завърта диска е разположена под ъгъл от 90 градуса спрямо тази, която придава хоризонталното въртене. 

рязане с ъглошлайф


Този инструмент е популярен и под името Флекс, тъй като е изобретен през 1954 година от немската фирма Флекс. 

А в необятната съветска страна през 70-те години на миналия век е известен и под името “Болгарка” тъй като съветскитe граждани са могли да си купуват предимно български електроинструменти.
Но стига история. Нека да разберем повече за съвременния ъглошлайф и неговите възможности.

Всеки уважаваш себе си майстор има в работилницата си поне два ъглошлайфа. Аз също имам два. Използвам ги за различни неща, но най-вече за рязане и шлайфане. Няма друг инструмент, който да се справя така добре с тези две задачи. То и един да имаш – стига. 


Дисковете също са с различни размери. Очевадно е че диск с диаметър 230 мм не можеш да сложиш на малък ъглошлайф, или поне без да свалиш предпазителя, а това е абсолютно забранено, защото е много много опасно.

Здравей, Стенли. Кажи ми, моля те, ти колко ъглошлайфа имаш в твоята работилница?

Аз имам два, но скоро ще ми станат 3. Измислил съм много хитър начин, защото ми писна да сменям дискове. А така на всяка машина ще си сложа различен диск и ще работя по-лесно и по-бързо.

Донесъл съм един голям ъглошлайф и много дискове. Ти ще обясниш кой за какво се използва. 

Показах ви основните правила и начини на работа с ъглошлайфа или така наречения флекс. Както видяхте, няма нищо сложно.
Ааа, и още едно правило. Никога, ама НИКОГА не режете или не позволявайте на някой монтажник да реже метал с ъглошлайф в новата ви баня. “Ама аз само тук шпилките за окачената тоалетна чиния да скъся.” Не! Горещите стружки, които хвърчат при рязане, прогарят плочки, санитария, стъклен параван всичко. Един приятел ще така трябва да сменя два реда декорни плочки, само защото монтажникът на паравана решил да пилне нещо дребно там. Работете умно, работете сигурно. Няма нищо трудно, важното е Да Знаеш Как.


Продължаваме с химическия анкер. Химическият анкер се използва там където закрепването на тежести към стени и тавани със стандартните пластмасови или метални дюбели е невъзможно. Материали като газобетон или пък тухли четворки или други рехави материали не могат да издържат на натоварването, което дюбелите оказват в отворите и в много от случаите се разрушават.

химически анкер

Но с химическия анкер се избягва точно това натоварване в стените на отвора и тежестите, които се окачват достигат почти до 1 тон и половина.
Но за да постигне това, естествено трябва да се знае как се работи с този материал, защото и той си има своите специфични изисквания.
Ще ви покажа как се монтират тежести в две от най-често срещаните основи  – в бетон и в тухла с кухини.

аксесоари