Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Меката мебел в хола

7
гласа
Стаята, която е определена за хол е една от най-важните в цялото жилище. Затова дизайнът и аранжирането и трябва да протече под голямо внимание. Освен, че това е мястото, където всички от семейството се събират заедно, то посреща и гостите вкъщи. Затова тази стая трябва да е така обзаведена, че освен да бъде функционална и с приятна, предразполагаща атмосфера, да има представителен вид.
Меката мебел в хола-1 Меката мебел в хола-2

Най-важният елемент в един хол е създаването на среда, предразполагаща към общуване. За да осигурите среда, подходяща за разговори, меката мебек трябва да е разположена в такава форма, че да осигурява зрителен контакт между седящите. Най-често това са U-образни или L-образни разполежия на диваните или канапетата. Осен това меката мебел трябва така да се избере, че да пасва на размерите на стаята.  Не е необходимо да се претъпкват малки пространства с много мебели, т.е. в малки стаи може да се обзаведе само с канапета и фотьойли, не е задължително да има и широки дивани. Много широко разпространени са трансформиращите се мебели- разгъваеми дивани, разтегателни масички. Те са много практични за употреба, тъй като в зависимост от нуждите ви, могат да имат отделно предназначение.

Тъй като предназначението на хола е най-вече за почивка, нужно е мебелите да са комфортни и ергономични. Освен, че меката мебел трявба да съответства идеално на вашите предпочитания, останалата част от обзавеждането също не е за пренебрегване. Ако имате телевизор в хола си, трябва внимателно да съобразите нивото, на което ще го поставите, тъй като гледането на телевизия не трябва да е натоварващо, а разпускащо занимание. Освен това светлината от прозореца не трябва да пречи на картината му.

Видът на настилката за пода- мрамор, теракот, паркет, мокет или килим се избира така, че освен да бъде удобен за поддръжка, да отговаря на условията на средата в къщата и да има естетичен вид. Много често изборът на повечето хора се спира върху комбинация от два вида настилки. Въпреки всичко, най-много уют на стаята придават “старомодните” килими, в различни форми и цветове.

Тапетите или мазилките за стените трябва да бъдат съобразени с останалите стаи. Много подходящи са и двете решения

За да придадете настроение на хола, експериментирайте с цветовете и контрастите. Активни или успокояващи цветове- това е личен избор, съобразен с характера на обитателите.

За завършеният вид на хола, внимание трябва да бъде обърнато и на малките детайли. Това са домашните библиотеки, ниските холни масички, картините, вазите с цветя, сувенирите. Масичката много често е основен акцент в дизайна на хола, като сред най-разпространените варианти са стъклените и дървените изработки.

 

Според повелите на Фън Шуй в обзавеждането на хола е нужно да се вземат предвид някои основополагащи правила:

-в хола не бива да има изолирани места, всеки ъгъл трябва да е зает от нещо, било то от произведение на изкуството, растение или сувенир;

-големите стени не трябва да са празни- украсете ги с огледала или картини;

-не претръпвайте хола с мебели и други вещи;

-не слагайте телевизора или друга техника на централно място;

-разполагайте мебелите в полукръгла форма, не ги опирайте до стените, обърнете ги с лице към вратата;

-поставете меки възглавнички и свежи цветя;

-холът трябва да е достъчно светъл и просторен;

източник meka-mebel.com

Категория Категория: Мебели и обзавеждане

Категория Тагове: мека мебел, обзавеждане, хол,

1 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot