Да Знаеш Как - Онлайн Магазин за домашния майстор

Мисия Моят Дом

Боядисване с пистолет

16
гласа
Пистолет за боядисване се препоръчва тогава, когато искате да боядисвате големи повърхности. Чрез пистолета може да се нанесе равномерен слой боя върху неравни повърхности или неправилни форми ( радиатори, щори, градински мебели и т.н. )
Боядисване с пистолет-1 Боядисване с пистолет-2

При закупуването на пистолет за боядисване трябва да се внимава той да бъде пригоден както за кръгла, така и за плоска струя. По правило, колкото по-силно е налягането на пистолета, толкова по-фини ще са капчиците в мъглата от боя и следователно крайният резултат ще е по-добър.

Важна предварителна подготовка за работата

Преди началото на боядисването трябва да обърнете внимание на всички указания за работа на боята и на разредителя, те са много важни и непременно трябва да се спазват.
При боядисването използвайте материалите само на един производител, защото те са съгласувани един с друг. Важно е подлежащите на боядисване предмети да са добре почистени, остатъците от старото покритие да бъдат отстранени, по повърхностите да няма ръжда и мазнина, да бъдат гладки и сухи. Тъй като при пръскането се появява мъгла от боя, e необходимо повърхностите, които няма да бъдат боядисвани, да се покрият старателно.

Изпробване на пръскащата струя

Свикнете преди всяко лакиране да изпробвате струята на пръскане върху амбалажна хартия или дъска. Благодарение на това тестване могат предварително да се направят корекции както на налягането, така и на широчината при разпръскване, на цветовете и на вискозитета. (Настройване също така и в зависимост от използваните цветове и указанията за употреба.)

Техника на пръскане

Разстоянието между пистолета за боядисване и подлежащата на боядисване площ трябва да бъде винаги около 20 - 30 см. Ако повърхността, която ще се лакира е подвижна, е добре да я разположите хоризонтално. Обърнете внимание на това,че трябва да се пръска равномерно и че отделните ивици трябва да се покриват около 1/3. Само така се постига една хубаво преливаща повърхност. При лакирането на дървен материал и подобни второто лаково покритие може да се извърши с кръстосани движения. Вземете под внимание, че боята трябва да се нанесе равномерно, при това не много дебело, тъй като могат да се появят гънки по повърхността. Много е важно да движите постоянно пистолета за боядисване, защото в противен случай слоят ще стане твърде дебел и боята ще тече.
Необходимо е отвесните повърхности да се напръскат веднъж на кръст, равномерно навсякъде с тънък слой. След приблизително 5-10 мин, време през което да хване леко боята, е необходимо отново да се напръска тънко. Така ще избегнете евентуално потичане на боята.

Почистване

След приключване на работата кофата с боя трябва да бъде изпразнена, при което е необходимо да се напълни с половин чаша разтворител (спирт или вода) и след това да се изпръска остатъкът върху хартия от вестник, за да се почистят кофата, каналът за боята и дюзата. При електрическите пистолети за боядисване различните дюзи и подвижните части се смазват със свободно от киселини масло - просто налейте малко течен парафин в кофата и след няколко секунди напръскайте. Външната страна се почиства с потопен в разтворител парцал. Един добре почистен пистолет за боядисване ще функционира и при следващата употреба безупречно.

Нашият съвет:
При смесването на боя и разредител трябва да бъдете много предпазливи. Работете само в проветриви помещения. Мислете за Вашето здраве и винаги носете предпазна маска. Обърнете внимание на това, че материалите са лесно запалими. Изхвърляйте остатъците от боя и разредители само в предназначените за отровни отпадъци места.

Приятна работа!

източник baumax.bg

Категория Категория: Строителство и ремонти

Категория Тагове: строителство, ремонти, боядисване, пистолет, боя,

0 Коментара

Добави коментар

друга картинка

antibot