Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Как се прави обшивка на комин?

Ще ви покажем правилния начин за правене на обшивка на комин по система на Tondach, която сигурно да защитава от проникването на вода. Преди реденето на керемидите се изгражда двойната скара, която позволява циркулацията на въздух под керемидите.

Продукти в това видео:

С така наречения „чап“, няма нужда да се измерва всеки път разстоянието между летвите с ролетка. Той е настроен за междулетвеното разстояние, необходимо за конкретния модел керемиди Tondach и лесно се определя положението на всяка летва.


Двойната скара под керемидите е задължителна, защото тя осигурява безпрепятственото движение на въздуха отдолу нагоре по ската на покрива. Летвите, успоредни на ребрата, или т.н. контралетви са с размери 5х5 см, а носещите летвите, върху които лягат керемидите поне 3х3 см. Минималното разстояние между дървената обшивка и керемидите трябва да е минимум 8 см, за да се осигури достатъчно обдухване на подпокривната конструкция. 

обшивка на коминЗа да се осигури основа, където обшивката на комина да може да се залепи и керемидата над комина да не пропада, зад комина се монтират още няколко носещи летви. 

Керемидите по правило се редят отдолу нагоре и от дясно на ляво. 
Добре че нашия покрив е малък и бързо ще стигнем до комина, който днес играе поддържащата роля.
Следвайки пътя на водата обшивката в горната част на комина трябва да е под керемидите, а отстрани и пред комина – върху керемидите. 


обшивка ТондахАлуминиевата обшивка на Tondach се оразмерява с аванс. Тя е със специална структура, с вградена от долната страна лента на  основата на поли-изо-бутилен. Тази структура играе особено важна роля при нанасянето на обшивката върху керемидите, защото големият фактор на разтягане, който притежава, позволява да следва всяка една извивка на профила на керемидата и така да не допусне проникването на вода от където и да било. 

Защитното фолио се отстранява преди залепване. От долната страна на комина обшивката обхваща част от керемидите и част от комина. Разтегляйки я по повърхността, тя залепва плътно по вълната на керемидите. Притискането с валяк към комина осигурява плътна връзка с повърхността му. Така вода не може да проникне дори и при най-силните бури нито между комина и обшивката, нито между керемидите и обшивката.


коминОтстрани обшивката се огъва прецизно и се скроява по комина.
При притискането с валяка алуминиевата обшивка залепва здраво за керемидите и вода под нея не би могла да проникне.
Поли-изобутиленът е материал, който е устойчив на ултравиолетовите лъчи на слънцето и не старее, което го прави идеален материал за работа на покрива. 

Задната част на комина е най-уязвима, тъй като там се стича вода по керемидите от горните редове и среща „препядствие“ по пътя си – нашия комин.
Затова се залепва върху монтираните допълнително носещи летви, които осигуряват на керемидите зад комина основа и те  лежат в същата равнина като всички останали на покрива. Трябва да се застъпи и обшивката отстрани на комина. Нищо не трябва да пречи и да спира отвеждането на потока на водата надолу по покрива. Тя ще се възползва и от най-малкото препятствие или пропуск при залепването, за да се просмуче под фолиото, а ние не желаем това. Нашата цел е да не ѝ позволим да достигне до подпокривното фолио или пък, още по-лошо, до дъсчената обшивка. 

Коминът е една от критичните зони на покрива и се нуждае със сигурност от допълнителни грижи и качествени материали, които да устоят на природните катаклизми. Затова е добре да изберем надеждно решение за него. 

Остана ни да довършим обшивката с монтажа на една завършваща алуминиева лайсна.

Тя е двуцветна и ролята ѝ е да защити зоната, където свършва обшивката, от проникване на вода между нея и комина. 
Коминът най-често е измазан с мазилка, но контактът между мазилката и обшивката не е абсолютно плътен, поради грапавата ѝ структура. За правилното завършване на тази критична зона, алуминиевата лайсна се фиксира с винтове към комина и се уплътнява със  подходящ УВ устойчив силикон. 

Покривът е важна част от изграждане на един дом. Но за неговото правилно функциониране от голяма значение е правилното изпълнение на детайлите. Затова днес избрахме да ви покажем как можете и сами да направите обшивката около комина, тъй като това е една от няколкото наистина критични зони в покривната конструкция. А малките неща, понякога се оказват твърде важни, за да бъдат пренебрегвани.