Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Лепене на плочки с нивелираща система

За да залепим плочки абсолютно равно, ще използваме система за нивелиране на плочките на Rubi. Системите за нивелиране на плочки се използват все по-често, тъй като плочите стават все по големи. Плочи с размери 20х120, 60х120см, вече са нещо стандартно и не стряскат плочкаджиите. 

Новите технологии позволяват производството на големи, тънки и гъвкави плочи. Плочи с дължина от над 1 м няма как да легнат плътно върху основата и образуват т.н.корем. 

нивелираща система

Този проблем може да се реши само със система за нивелиране на плочки.


Когато искате да залепите плочки с по-големи размери ще се сблъскате с проблема за тяхното подравняване. Никой не иска да върви в хола и да се спъва в стърчащи ръбове на плочки. Има различни системи за нивелиране при лепене на плочи. 

нивелиране на плочки

Обикновено се състоят от дистанционери, които се слагат в лепилния слой под плочката и клинчета, или шапки или някакъв друг аксесоар, който изравнява нивото на двете съседни плочки. Затягането може да става с клещи или пък на ръка.
След като е залепена плочката, дистанционери се поставят задължително в двата ѝ края на около 5-10 см от ръба и в зависимост от големината ѝ, един или няколко по цялата дължина.
След това се залепва съседната плоча. Дистанционерите определят и фугата между плочите.

Сега може да се види разликата в нивото на плочите. Ако пък те са разминати, без нивелиране, подът целият ще бъде като развълнувано море.

система за нивелиране на плочки

Ако притиснем само плочата в средата, ще се вдигнат краищата на плочката. Ако притиснем само в краищата, в средата коремът няма как да се прибере. Затова трябва да се сложат нивелиращите аксесоари и в средата. Шапките се притискат с помощта на клещите към плочките.Те ще държат плочата изправена и в едно ниво със съседната, докато стегне лепилото.

Отсраняването е забавно – можете да го оставите и на децата. С гумен чук или с крак ако плочите са на пода. Опашките се отчупват в основата и не пречат на фугирането. А шапките можете да си ги използвате за съседната стая. Само си купете допълнително дистанционери, които се продават като консуматив.