Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Химически анкер в бетон

Химическият анкер е най-сигурният начин за закачане на товари в бетон. Химическият анкер, за разлика от дюбелите не упражнява натиск в стените на материала. Той се използва в комбинация с шпилки, кои с въртеливо движение с вкарват в сместа на химическия анкер. Важно е отворът да бъде добре почистен от прах и остатъци от пробиването. С химически анкер могат да се закачат материали до 1500кг, както в бетон, така и в тухли.

Ако анкерирането е на видимо място, преди да пробивате залепете тиксо, за да предпазите повърхността от размазването на материал.

химически анкер
Отворът се пробива в бетона с необходимата дълбочина.  


Върху етикета на флакона е указано какъв трябва да бъде диаметърът на свредлото и дълбочината на отвора за съответния диаметър на анкера. Така че четете етикета преди да пробивате и монтирате.
След като отворът е пробит той трябва да се обезпраши добре. За целта се вкарва четка в отвора и се почиства. След това отвора се продухва внимателно. Това се повтаря поне 3 пъти, за да се премахне праха, който пречи на сцеплението.

химически анкер

Химическият анкер е  универсален двукомпонентен химически продукт. За инжектирането в отворите можете да използвате стандартен пистолет за силикон.

Много е важно преди да напълните отвора, да истискате поне 10 см, за да се смесят добре двата компонента. По цвета ще се ориентирате кога двата компонента са смесени. Химическата реакция за втвърдяването става само при добро смесване на двата компонента.
След това поставете накрайника дълбоко в отвора и почнете да го запълвате като леко изтегляте пистолета назад докато не се напълни целия отвор. 

химически анкер шпилка


Веднага след това поставете шпилката с леки въртеливи движения в отвора с инжектирания продукт.

Почистете и загладете излезлия материал веднага, още преди да е стегнал, защото после ще е трудно.
Междувременоо отвъртете използвания накрайник и завъртете капачката, за да запазите анкера за последваща употреба.


След около 30 до 45 минути химическият анкер е напълно втвърдил и можете да окачате тежестите – ако сте решили да монтирате по този начин бойлера, навеса, щорите или пък стойката за телевизора.