Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Как се работи с ъглошлайф

На ъглошлайфа се възлагат големи надежди за вършенето на различна работа.  За да можете да го използвате ефективно и сигурно е добре да се запознаете с начина на работа и правилата за безопасност.

Да започнем с видовете дискове и другите консумативите към него. На ъглошлайфа могат да се монтират освен стандартните карбофлексни дискове за метал и неметал, също и диамантени дискове и боркорони за керамика, шайби за шлайфане, дискове със шкурка, телени четки и вълнени дискове за полиране. Приложенията са безброй.

Видове дискове за ъглошлайф

дискове за флексДа започнем с видовете дискове и другите консумативите към него. На ъглошлайфа могат да се монтират освен стандартните карбофлексни дискове за метал и неметал, също и диамантени дискове и боркорони за керамика, шайби за шлайфане, дискове със шкурка, телени четки и вълнени дискове за полиране. Приложенията са безброй.

Най-общо дисковете се делят на такива за рязане и такива за шлайфане. Дисковете за шлайфане са по-дебели от тези за рязане. След това има две неща, които трябва да съобразим – размера и материала, за който са предназначени. 
Някои от стандартните размери са 115мм, 125мм, 180мм, 230мм – всеки размер е предназначен за конкретна машина. 

видове дискове за ъглошлайфНа всеки диск е написано до какви обороти трябва  да се върти, което означава, че не можете да режете с голям диск, докато се износи и стане малък и след това да го сложите на малкия ъглошлайф. По-малките размери машини работят със значително повече обороти от големите и поставянето на неправилен диск, може да доведе до разрушаването му.

Най-често се използват карбофлексни дискове. Има различни видове за различните видове метали или неметали. Има за стомана, алуминии, камък, неръждаема стомана или чугун.
Ако не сте сигурни, консултантите ще ви насочат кой е най-подходящ за вашия случай.  

На всеки диск е написано за какъв материал е предназначен. Друг вид по-специфични дискове са така наречените диамантени дискове. Най-често се използва когато се налага рязане на керамични плочки и гранитогрес.

флексАко се заслушате лятото в града, винаги ще чуете някъде там на някой балкон плочкаджия усърдно реже и пили нещо, придружено с характерния облак фин прах.
Но темата за рязането и пробиването на плочките  ще оставим за друг път. Сега да продължаваме за флекса, така де ъглошлайфа.
След като сме съобразили размера, оборотите и предназначението на диска, можем да пристъпим към монтажа му на машината. 

Смяна на диск на ъглошлайфа

Кои са стъпките при смяна на диска на ъглошлайфа? Първо машината задължително трябва да е изключена от електрическата мрежа. Ако е акумулаторен инструмент, извадете батерията. След това всичко друго.

Дискът трябва да се застопори преди да се смени. Това става чрез натискане на заключващия бутон и завъртане на диска до фиксирането му. 


Приложения ключ,  всеки инструмент има такъв ключ, се вкарва в отворите на фиксиращият фланец и се завърта в посока обратна на въртенето на часовниковите стрелки. Заключващият бутон трябва да се държи натиснат.

След това шайбата се доразвива на ръка и дискът се отстранява.

Слагането на диск преди работа също понякога обърква хората. 
Но преди това един съвет от мен. Винаги проверявайте срока на годност на диска и дали няма някакви наранявания или пукнатини в следствие на изпускане например.

Режещите дискове и тези за шлайфане са с различна дебелина.


Режещите са по-тънки. Върху някои от тях е указана правилната посока на въртене и при поставянето им трябва да се съобразите с нея. При по-стари модели има значение как се затяга фланеца към диска, но при по-новите модели е предвиден само един начин на затягане и той не може да бъде сбъркан. 
Заключващият бутон блокира вала на машината и диска не може да се върти. Затегнете фланеца с ключа, като не пускате бутона.

Ключа за шайбата на ъглошлайфа е най-търсеното нещо в работилницата. За да не го губите, можете да го завържете за края на  захранващия кабел. Така хем задължително ще трябва да го изключите при смяна на диск, хем няма да го загубите. Но на безжичния не знам къде да го вържем, може би на батерията :)

Безопасност при работа с ъглошлайф

безопасност при работа с ъглошлайфИнструментът е готов. А сега няколко думи за безпасността. Никога не премахвайте предпазителя. Той има две фукнции – да ви пази от случайно докосване до въртящия се диск и да спира летящите искри или в екстремни случаи парчета от диска. Другото е дръжката – използвайте я. Тя ви дава стабилен захват с две ръце.

Задължителни са очилата и ръкавиците. И то качествени очила. Гледал съм, при правене на изпитания за предпазни очила, с каква сила и скорост се изтрелва стружка към окото на работещия. Ако очилата са само някаква евтина пластмаса, стружката я пробива и се забива директно в окото. При качествените предпазни очила, стружката се удря и оставя само лек белег върху предпазното стъкло.

При рязане на метал машината трябва да е достигнала зададените обороти. Бавно се приближава към детайла. Реже се перпентикулярно на повърхността му. Много е важно да режете с тази част на диска, с която при евентуално заклинване, машината да отскочи напред, а не към вас. Ако използвате правилната част на диска, ще усещате лек опън, ще имате много по-добър контрол и всичко ще е много по-безопасно.

Дълбочината на рязане зависи от размера на диска, така че понякога се налага завъртане на детайла, за да може да се отреже изцяло.
Машината трябва да се държи стабилно и дискът да не се огъва в образувания прорез. Иначе би могъл да се счупи и да изхвърчи неконтролируемо.

шлайфане с ъглошлайфВинаги съществува изкушението да изшлайфаме получилите се при рязането мустаци и ръбове директно с диска за рязане. Но какво ви казах? Режете с диск за рязане, шлайфайте с диск за шлайфане. Дискът  за рязане е много тънък и не е предвиден за странични натоварвания. Ако не искате да сменяте постоянно дисковете, добре е да имате 2 машини. Ето аз съм се подготвил.

При шлайфане дискът се движи под ъгъл от 10 до 30 градуса спрямо повърността, която се шлайфа. 
Тук отново важи правилото да работим с тази част на диска, така че машината да не отскочи към нас при евентуално заклинване в материала.

С диска за шлайфане се получава сравнително неравна повъхност. 
Ако искате да получите перфектен резултат на шлайфания елемент, използвайте  ламелен диск с шкурка. Сега резултатът е по-добър, нали?