Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Премахване на мухлясал силикон от мивка

Сега ще ви покажа как да отстраните мухлясалия силикон от мивката в банята със специалния инструмент за премахване на силикон на Wolfcraft. Санитарните силикон и съдържат в себе си антибактериални съставки, но с течение на времето тяхното действие отслабва. Всъщност не мухлясва самият силикон, а микроорганизмите се образуват около него и в малки шупли, в които са намерили подходяща среда за развитие.

Продукти в това видео:

премахване на силиконНеправилно положеният и оформен силикон е първата предпоставка за задържане на влага и образуване на мухъл. Кои са най-честите грешки?

премахване на силикон от мивка

нанасяне на силикон

Mокри повърхности - грешно

При нанасяне на силикон, двете повърхности трябва да са абсолютно сухи. Иначе силиконът не може да прилепне към тях по време на насянето, камо ли да може да се оформи.

Oформяне на силикона с пръст - грешно

При оформяне на силикона с пръст, сух или мокър, без значение, се получава дъга, поради формата на пръста, която в двата слоят силикон е изключително тънък. Този слой не е достатъчно здрав и лесно се отлепва и наранява. Така влагата влиза зад отлепения слой и е достатъчно условие за размножаване на микроорганизмите.

заглаждане на силикон

И като сте се докарали до положението мухлясал силикон, в следствие на неправилно нанесен или остарял силикон, ето как да ето как да го остраните. Няма значение дали е на мивката или в някой ъгъл на душкабината.


Обикновено силиконът почернява в ъглите, където влагата се задържа най-дълго – в ъглите между стената и пода или пък на мивката, където се мокри най-често.
Трите пластини на инструмента загребват стария силикон, както в самия ъгъл, така и от двете съседни повърхности. 

Те не режат, а изстъргват силикона.  Постарайте се добре да изстържете силикона, за да няма никакви остатъци, в които със сигурност са се настанили микроорганизмите.
След това повърхностите се почистват старателно със спирт. Целта е да се унищожат до крак всички микроскопични организми, които само чакат влага и храна и започват да се развиват отново.

В предишно предаване ви показахме как се нанася и оформя силикона със специална силиконова шпакла.

Днес ще използваме втората дръжка от комплекта и ще поставим едината от приложените приставки за оформяне на силикона.

При оформяне с подходящата приставка, силиконът се отрязва в края, а не се размазва в тънък и нестабилен слой по повърхносттите. 

Различните приставки оформят по различен начин силикона, в зависимост от мястото, където се полага и вашето желание.