Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Видове хартиени лепенки

Сега съм подготвил малко информация за хартиените ленти. Те са се превърнали в нещо, което човек винаги  трябва да има под ръка. Използваме ги за какво ли не. В повечето случаи, просто купуваме някаква хартиена лепенка без много да се замисляме. Но ако знаем повече за тях, хартиените ленети те ще ни вършат по-добра работа.

Всяка хартиена лента на Magus се състои от няколко пласта:

- хартията е важна, не само защото дава името на лентата, но  осигурява лесното ѝ късане. 

- слоят латекс импрегнира хартията, за да може тя да издържа на мокрене. Иначе ще се разпада още при допир с водата.

- лепилният слой пък е този който осмисля приложението на лентата – тя трябва да се залепва към различни повърхности.
Той е различен за различните ленти. 

- последният слой пък не позволява на лентата, която се продава навита, да не залепва към самата себе си. Иначе няма да може да се отвива.

Обикновените хартиени лепенки се произвеждат в жълт, слонова кост, или пък кафяв цвят. Това са лепенките, които се използват най-често. На опаковката с пиктограми са указани най-характерните употреби. Най-често се използват при боядисване.

Но има една лента, която се произвежда от специална японска оризова хартия. Промазката на тази хартия я прави водоустойчива и подходяща за прецизно отсичане при боядисване, тъй като не се деформира от влагата и е изключително тънка. Така не се образува релеф по стената при маскиране. Използва се най-вече, когато цветът на боята се сменя по средата на стената.  

Хартиените ленти се произвеждат с различно лепило. 

Горещо стопяемото лепило е  изкуствен заместител на естествения каучук. Това естесвено се отразява на цената, но влошава лепенето при ниски температури.
Тази лента е предназначена за вътрешна употреба и се използва за какво ли не. Ето няколко трика:

И ако трябва да обобщим, основната разлика при хартиените ленти е за къде са предназначени - за вътрешна или външна употреба. Тези за вътрешна употреба, с по-леко или по-силно първоначално залепване, трябва да  отстраните веднага след като свършите работа. Не ги оставяйте, защото лепилото бързо се пренася към основата и остава там. 

Тези за външна употреба са защитени от УВ лъчите на слънцето и могат да останат дълго време, преди да бъдат отлепени.  Но за да не ги забравите, след като свършите работата, отлепете лентите.