Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Изработка на малка стълбичка, измерване на нивата при ремонт на апартамент

Днес в предаването ще изработим малка домакинска стълба. Ще използваме оберфреза и прободен трион. С оберфрезата с подходящ фрезер ще направим различните заобляния на детайлите.
След това ще ви покажем как се опраделят нивата на настилките при основен ремонт на апартамент. Какво е един метър от готов под и как се определя. Как да предценим всички настилки в жилището на едно ниво.

За днес съм приготвил друг „проект“, както е модерно да се казва. Онзи ден жена ми пак ми заръча – „отиди и вземи една от онези домакински стълби, за да си стигам горните шкафове в кухнята“.

малка стълбичка


Аз й отговорих, че няма да дам 35лв за домакинска стълба! Затова сега ще използвам машини и инструменти за доста повече пари, но ще я направя сам. И няма да има нужда да ми напомня всеки месец за тази стълба. 

Нека първо да видим проекта, защото колкото и просто да звучи, всичко трябва да е добре проектирано. 

фрезери

Тенденцията при кухненските шкафове е те да стават все по-високи, дори до тавана, за да побират все повече домакински уреди и пособия, които не използваме всеки ден, но е добре да ги имаме. Точно тези уреди, които се използват от време на време, намират място на най-горните рафтове в шкафовете. За да се достигнат много често се използват какви ли не стълби или столчета, които понякога са доста опасни. 

оберфреза


Затова днес ще ви покажа един проект за домакинска стълба, който Стенли ще направи, малко по-късно в предаването.
И не е нужно да сте дърводелци, за да се справите с този „проект“. Ще използваме ръчен циркуляр, прободен трион  и оберфреза.


Здравей, Стенли, виждам, че си подготвил вече с дървените плоскости за стълбата. 

Да, чакам само фрезерите. Нямам търпение да започна с малката стълба. Знаеш ли от кога жена ми иска такава стълба. Има една метална, но тя не ѝ е достатъчно удобна. Така че към ъглошлайфа, който съм ѝ подготвил за подарък, ще добавя и стълба, че за ъглошлайфа ще бъде малко неподготвена, нали разбираш...

Да, със стълбата определено ще оправиш нещата. 

Така, ето ти шаблона, по който да изрязваш страничните детайли.
Сглобяването, както си говорихме, е без винтове и затова съм ти донесъл няколко фрезера, с които да изрежеш отворите и нута за стъпалото.

Колебаех се малко за височината. Смяташ ли, че е достатъчна?

Все пак трябва да е удобна и човек лесно да се качва. 40 см е напълно достатъчно. На стъпалото спокойно ще може да се стъпва и с двата крака. Все пак имаме и тук почти 40 см.

нивата в апартамент


Както се казва, човек и добре да живее, идва един прекрасен ден, в който започва основен ремонт. Подмяната на настилките е една от задачите при такъв ремонт. Ще ви покажа ето на този макет тук как се определя нивото, така че след като положите всички настилки, всяка с различна дебелина,  да не се налага да слагате преходни лайсни при вратите и смяната на настилките.

стенли лампа

За определяне на нивото ще ни трябват различни измервателни уреди, тъй като тази дейност е свързана с правилно и точно измерване.  Ако преди години това се правеше с воден, сега ще използваме лазерен нивелир. 

лазарен нивелир


Сложете нивелира на стойката.