Със съдействието на:

Ташев Галвинг

Инструменти:

HiKOKI

Аксесоари, консумативи, приставки:

Wolfcraft

Рязане и пробиване на плочки, сензори за движение и присъствие

Днес в предаването ще ви покажем няколко начина на рязане и пробиване на керамични плочки. Тези две операции зависят както от използваните машини и инструменти, така и от уменията на този, който се е заел с задачата. И ако не знаеш как, със сигурност, броят на счупените плочки ще е по-голям от предвидения.
След това ще навлезем в територията на сензорното управление на осветлението или по-просто казано, ще си говорим за датчиците за движение на Steinel и къде какъв датчик е най-удачно да се сложи. 

През ръцете на майсторите плочкаджии са минали хиляди плочки. Те могат само като ги пипнат да ви кажат лесно или трудно ще се реже и дупчи и колко фира да предвидите, за всеки случай.
Но нека първо се подготвим с необходимите инструменти, после ще режем и пробиваме.

машина за рязане под наем


Рязането на керамични плочки може да ви звучи страшно, но всъщност е изненадващо лесно. Каква машина да използвате, ще зависи най-вече от това какъв вид рязане ще правите и колко плочки планирате да отрежете. Ако сте се заели с ремонт на целия апартамент – банята, коридорите, кухнята, а понякога и дневната, ще трябва да срежете доста плочки. Затова ви трябва по-сериозна машина, която не е нужно да купувате. 

Можете да я вземете  под наем от Ташев Галвинг. 

Ако знаете как сами да режете плочки, ще  спестите много пари и плочките ви ще изглеждат точно по начина, по който искате.

мокро рязане


Има няколко начина за рязане на керамични плочки – с ръчна машина за рязане на плочки, с ъглошлайф  или машина за мокро рязане. За някои по-сложни елементи – може и с прободен трион, но с подходящото ножче.


За правенето на отвори в плочките сигурно всеки майстор си има теория и начин, който според него е най-добрия. Няма да спорим. Това, което искаме да ви покажем е как можете да пробивате отвори без опасността да счупите плочката.    

машина за мокро рязане

Колкото и познато да звучи, рязането и пробиването на плочки си е майсторлък. Аз съм ти донесъл една машина за водно рязане на плочки, защото за сухо рязане ти си имаш. А за пробиването – два комплекта с боркорони.

Благодаря ти. Като кажеш рязане на почки, наистина звучи малко банално, но ако не знаш как, много плочки ще отидат на боклука. А като прибавим и тези от дупченето, направо контейнер ще ти трябва.


Сега ще отворим темата за сензорите и по-точно за сензорите за управление на осветлението. Този тип сензори имат много приложения и две основни причини за употреба - удобство и икономия на енергия -  за да не ти се налага да търсиш всеки път ключа за лампата в коридора, да не ходиш по тъмно в двора, преди  да достигнеш до ключ за осветлението или ако ръцети са заети.

сензори за движение


Все по-често вместо километри кабели за девиаторни ключове, в коридорите се поставят сензори. Целта е осветлението да работи точно и само тогава, когато има нужда от него, като по този начин освен удобство, се реализира и икономия на енергия.